időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Túl a kötelezőn, folytatás az érmekért

2006.04.26. 22:00

Kötelező feladatát teljesítve, tegnap 8-0-ra legyőzte Izraelt a magyar jégkorong-válogatott a divízió I-es világbajnokságon, így a kellemetlen közjáték dacára megnyugodhat, s megkönnyebbülten várhatja a mai folytatást Franciaország ellen, már az éremszerzés reményében. Mint ismert, az izraeli küldöttség az egyik holokauszt-emléknap miatt vasárnap késő este kérte a keddre kiírt magyar–izraeli mérkőzés elhalasztását. A méltányolható óhaj azért váltott ki felháborodást, mert a vb programját, órára lebontva, tavaly szeptemberben véglegesítették – egyébként izraeli jóváhagyással. A vb szervezői is érezhették, hogy a magyarokat erősen sértő döntést hoztak, ezért nemcsak a meccs időpontját választhattuk meg, hanem akár érkezett időközben újabb izraeli játékos, akár nem, csupán a hétfőn Németország ellen pályára lépett tizennyolcat – a maximális keret huszonkét fős – nevezhették a tegnapi találkozóra.
E hátrány dacára mégis előnyben kezdte Izrael a meccset, Peterdi Imrét ugyanis rögtön az 1. percben kiállították. Utólag kijelenthető, az ellenfél ekkor mulasztotta el egyetlen esélyét, hogy legalább ideiglenesen szorossá tegye az összecsapást. Miután Budai hárított egy veszélyes izraeli próbálkozást, Palkovics, még hátrányban, megszerezhette volna a vezetést, de a kilencvenes évekből, a Ferencvárosból ismert, akkor még orosz állampolgárságú Guszin hárított. Sokáig mégsem kellett várni az első magyar gólra. Az 5. percben Vas Márton emelte a korongot a bal felsőbe, két perc múlva pedig Kovács Csaba talált be. A biztos,
2-0-s vezetésnek köszönhetően a magyar csapat hamar visszavehetett az iramból. A gólgyártásból azonban nem. A folytatásban Vas még kétszer (14., 26. perc), valamint Peterdi (32.), Szélig (35.) Palkovics (53.) és Gröschl (56.) is betalált, így 8-0-ra nyertünk.
A házigazda Franciaország kedden csak 1-0-ra múlta felül Nagy-Britanniát, nekünk ez az utolsó percekben a 4-1-es vezetést elszórakozva, 4-3-ra sikerült. Ez alapján ma a franciák ellen is van keresnivalónk. A vb állása két forduló után: Németország, Magyarország, Franciaország 4-4, Nagy-Britannia, Japán, Izrael 0-0 pont.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.