időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Túléli-e a monarchia Erzsébet királynőt?

Szentesi Zöldi László
2006.04.20. 23:00

Az Egyesült Királyságban és szerte a nagyvilágban pénteken ünneplik meg II. Erzsébet brit uralkodó nyolcvanadik születésnapját. Bár a Daily Mail szerint az ünnepi megemlékezéssorozat emelheti a monarchia mostanság igencsak megtépázott tekintélyét, egyre több találgatás lát napvilágot a monarchia jövőjével és a trónörökléssel kapcsolatosan.

Bár II. Erzsébet április 21-én született, hivatalos születésnapját június első vagy második, időnként harmadik szombatján ünneplik a britek. Az idén például június 17-re esik az országos megemlékezés, amelyet egyébként azért szokás nyárra halasztani, hogy a lovas parádét ne zavarja meg a gyakran szeszélyes szigetországi időjárás. Akkor rendezik meg majd – ötmillió fontért, azaz mintegy kétmilliárd forintért – a Buckingham-palota parkjában azt a színpompás gyermekprogramot, amelyre sok ezer látogatót várnak az egykori brit birodalom minden részéből. Az ünnepségsorozat azonban már javában zajlik. Nyitányként a windsori kastélyban fényképkiállításon mutatták be az érdeklődőknek, milyen volt öthetes korában a királynő. Működésbe léptek az emléktárgyak készítői is: új ötfontos érmét, limitált kiadású Teddy macit, valamint holográfiás medált adtak ki az ünnep előtt. A nyolcvanadik születésnapra készülődve a minap meglepő kérdőívet tett közzé a Guardian napilap. A helyes válaszok szemrevételezésekor érdekes magánéleti „titkokról” lebben fel a fátyol. Megtudhatjuk például, hogy az uralkodó rendszerint dudazenét hallgat felkelés után, reggeli közben először a Racing Post nevű lapot olvassa el, hogy heavymetál-zenészekkel is szívesen elbeszélget a partikon, s hogy egy balul sikerült bankett után kitiltotta környezetéből a mobiltelefonokat.
Erzsébet királynő ma is roppant népszerű a brit társadalomban. Sokan nem felejtik el, hogy megkoronázásakor egy felbomló világbirodalom uralkodójaként lépett a történelem színpadára, s nem kis érdemeket szerzett abban, hogy a középhatalommá visszalépett brit államot továbbra is megbecsülés, tisztelet övezi világszerte. II. Erzsébet általános népszerűségét nem a hagyományok jogán, hanem személyiségének varázsával vívta ki. A személyes bátorságát, intelligenciáját, empátiáját bizonyító esetek közül talán Michael Fagan 1982-es magánakciójakor tanúsított magatartása az egyik legbeszédesebb példa. Az ír férfi egy nyári éjszakán a nyitott ablakon behatolt a királynő hálószobájába. Mintegy fél óráig üldögélt az uralkodó ágyán, és részletesen beszámolt arról, milyen nehéz egy hozzá hasonló, sokgyermekes munkanélküli élete. II. Erzsébet kedvesen elbeszélgetett a betolakodóval, de végül – azzal az ürüggyel, hogy kiszalad egy cigarettáért – mégis riasztotta a biztonságiakat.
Bár II. Erzsébet immáron ötvenhárom éve uralkodik a brit alkotmányos monarchiában, soha nem zajlott annyi vita a királyság intézményéről, mint manapság. A Daily Mail szerint a születésnapi megemlékezéssorozat emelheti a monarchia mostanság igencsak megtépázott tekintélyét. Aligha véletlen, hogy az utóbbi hetekben több helyütt is felröppent a hír: nyolcvanadik születésnapja után a királynő idősebb unokájára, Vilmos hercegre ruházza át a trónörökösi címet. Kiszivárgott, hogy az uralkodó gyakran találkozott Rowan Williams canterburyi érsekkel és bizalmas tanácsadóival, és a jelek szerint ugyanerről a témáról folyt a szó. A Camilla Parkerral végül frigyre lépett Károly herceg királyi ambícióit alaposan megtépázták az elmúlt évek magánéleti viharai. A Times felmérése szerint a britek többsége áldását adná Károly trónöröklésére, ugyanakkor határozottan ellenzik, hogy a walesi herceg feleségéből, Cornwall hercegnőjéből királyné legyen.
II. Erzsébet nyolcvanadik születésnapjával újabb korszak zárult le a monarchia történetében. A mostani évfordulón egyesek talán felidézték a néhai Viktória királynő több mint száz évvel ezelőtt fogant jóslatát, miszerint a monarchia nem fogja túlélni őt húsz évnél tovább. Nos, a királyság köszöni, jól van, és ha nem is virágzik, de alighanem az elkövetkezendő évtizedekben is meghatározza majd az Egyesült Királyság arculatát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.