időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Újabb válság előtt Blair?

Jotischky László
2006.04.14. 22:00

Rendőrségi meghallgatásnak néznek elébe azok a brit üzletemberek, akik titokban több millió fonttal támogatták tavaly a kormányzó Munkáspártot, s ezért nemesi ranggal járó felsőházi tagságra kaptak ígéretet. A Scotland Yard letartóztatta Des Smithet, egy londoni középiskola igazgatóját, aki a közelmúltig Tony Blair egyik legfontosabb közoktatási újításának, a Szakiskolák és Városi Akadémiák Alapítványának tanácsadója is volt.

Amikor a lordok házának bizottsága négy új felsőházi tag kinevezését vetette el, még nem lehetett tudni, a botrány milyen veszélyeket rejt magában a brit miniszterelnök számára. A főrendi címeket az uralkodó adományozza a mindenkori miniszterelnök javaslatára. Tony Blair jelöltjei javarészt a Munkáspárt anyagi „jótevői”.
A fennálló törvények megkövetelik, hogy a politikai pártok nyilvánosságra hozzák, ha ötezer fontot meghaladó értékű adományban részesülnek. Ezt kerülte meg a Munkáspárt azzal, hogy jótevőitől nem adományt, hanem hatalmas kölcsönöket fogadott el. Nem világos, a párt miből tudná ezeket a kölcsönöket visszafizetni, sem az, hogy miként győződhet meg a közvélemény a visszafizetésről. Az sem megnyugtató, hogy sem a párt főpénztárosa, sem a miniszterelnök-helyettes, sem a pénzügyminisztérium nem tudott a kölcsönökről, amelyek folyósítóit Tony Blair főrendi címre javasolta.
Des Smith letartóztatása annak a nyomozásnak a következménye, amelyet a Scotland Yard ebben a korrupciós botrányban folytat. Az iskolaigazgatót szeptemberben nevezték ki az SSAT (Szakiskolák és Városi Akadémiák Alapítványa) tanácsosának, azzal a feladattal, hogy szerezzen szponzorokat az önkormányzati hatóságoktól független állami iskoláknak a létrehozásához. Munkája sikeres volt, de le kellett mondania, amikor egy potenciális szponzor nevében eljáró személynek álcázott riporter titokban magnófelvételt készített arról, hogy Des Smith kitüntetéseket, lovagi és főrendi címeket ígér a pénzügyi támogatás ellenében.
A Times napilap értesülése szerint a Munkáspárt az utóbbi napokban az ügyben kompromittált, tizenkét milliomos üzletembert figyelmeztetett, hogy a húsvéti ünnepek után számíthatnak a Scotland Yard nyomozóinak látogatására. Lord Levy, Tony Blair személyes tanácsadója és a titkos kölcsönökről szóló tárgyalások legfőbb felelőse egyben az SSAT elnöke is. Ez a tény, valamint Des Smith titokban készült hangfelvételei kínosak lehetnek a miniszterelnöki hivatal számára, és súlyos politikai válságot idézhetnek elő. Kiváltképp akkor, ha a rendőri nyomozás következtében többek ellen is bűnügyi eljárás indul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.