időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Útelzárás a balatoni jet-skikért

Gulyás J. Attila
2006.04.18. 22:00

Újabb társaság szeretné feloldatni a balatoni motorcsónak- és a jet-ski-tilalmat. Most egy két éve alakult keszthelyi civil szervezet, a Balatoni Emberek a Balatonért Egyesület egyik elnökségi tagja jelentette be: májusban Keszthely és Balatongyörök között félpályás útlezárásos demonstrációval hívják fel a döntéshozókat a balatoni motorcsónak- és jet-ski- használat teljes korlátozásának feloldására.
A kezdeményezők szerint a korszerű belső égésű motorral üzemelő csónakok és jet-skik nem rontják a Balaton vízminőségét, és elkerülendő a vízi baleseteket, lehetőséget lehetne teremteni arra, hogy egyes kikötőktől, illetve strandoktól távol eső vízfelületen jelölnék ki a motorcsónak- és jet-ski-pályákat. A támogatók fő érve, hogy a motorcsónakok növelnék az idegenforgalmi bevételeket, s új turistákat csábítanának a tóhoz.
Lapunk úgy tudja: egyes balatoni polgármesterek nem elleneznék a motoros járművek vízre eresztését, ám túlnyomó többségük – akárcsak korábban – határozottan azokkal szemben foglalna állást.
Értesülésünk szerint a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöke, Bóka István is összeegyeztethetetlennek tartja a kezdeményezést azzal a többször is deklarált állásfoglalással, hogy a Balatont a családi, a horgász- és a vitorlázóturizmusnak kell megfeleltetni. És ugyancsak a „szelíd turizmus” híveként reagált az átgondolatlan keszthelyi demonstráció hírére Sütő László, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.