Vegyes vágott

Temesi Ferenc
2006. 04. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édes-anyú (3.)
Joghurtos tészta
(Anyukám megtiltotta, hogy róla írjak, de amit ő írt, azt közölhetem. Vagy nem?)
(Jugó recept, a hivatalsegéd feleségétől + Menci)
3 egész tojás, 2 tejfelespohár cukor szűken, habosra keverni, citromhéj reszelve, 2 és 1 pohár liszt, előzőleg a lisztbe 1 mokkáskanál szódaport morzsolni, vaníliás cukor, 1 pohár joghurt, 1 kávéskanál rum, s végül 1 pohár étolajjal összekavarom az anyagot.
Zsírozott, morzsázott tepsibe töltöm, tetejét elsimítom. Rá meggyet teszek vagy vágott diót, mandulát, mogyorót.
Előmelegítés 6-oson, 5-6 perc, továbbra is a 6-oson sütöm. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágom.
(Ebbe a masszába lehet kakaót is tenni, ha van, 3-4 nagy kanállal.)
Diós szelet
(Sógor)
10 dkg vaj, 2 tojássárgája, habosra keverni, 25 dkg cukor, 2 dl tej, 10 dkg darált dió. 20 dkg liszt, 2 tojásfehérje habnak, a lisztbe késhegynyi szódaport teszek.
Zsírozott, morzsázott tepsibe (előmelegítés 6-oson 5 perc) teszem. Lassú tűznél (3-as) sütöm. Ha kihűlt, felszeletelem. Vaníliás cukorral a tetejét megszórom, lehet dió helyett mogyoró is.
(Hogy ezek a receptek hogy hasonlítanak egymásra! A képzeletet gúzsba kötötte a szocialista valóság.)
Madártej
Hozzávaló: 1 l tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál liszt.
A tojások fehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. 3 literes lábasban tejet forralunk, és a csendesen fövő tejbe vizes kanállal a habból galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset. Szűrőlapáttal kiszedjük. A tojássárgákat jól elkeverjük a megmaradt cukorral, majd hozzáadjuk az 1 kanál lisztet. Az egészen langyos tejbe, folytonos keverés mellett belecsorgatjuk. Néhány percig összefőzzük. Nagyon könnyen. Lehűtjük, majd üvegtálba öntve a galuskákat a tetejére rakjuk. Díszíthetjük apróra vágott gyümölccsel, vagy 5 dkg cukorkát karamellé főzünk.
Vizes piskóta
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 citrom héja reszelve és a leve, 20 dkg liszt, 4 kanál forró víz, szódapor.
A tojássárgákat 25 dkg cukorral, a citrom levével 15 percig keverjük. Ezután egyenként belekeverjük a 4 kanál forró vizet, amivel még 10 percig keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat. Beletesszük, szitáljuk a 20 dkg liszttel és késhegynyi szódaporral elkeverve. Végül két részletben adom hozzá a tojások felvert habját. Vékony papírral bélelt tepsibe vagy formába öntjük. Előmelegítés 5 perc, közepes sütés 30 perc, 10 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, úgy fehér papírt tegyünk a tetejére. Ha kisült, nyitott sütőben hagyom kevés ideig.
Zöld dió eltevése
(Egész gyerekkorom legnagyobb kedvence, tán még a bundás kenyérnél is nagyobb. A ferde fát az udvarunkon le is festettem pasztellkrétával, mégis képesek voltak kivágatni.)
Az egészen zsenge zöld diókat tűvel sűrűn összeszurkáljuk és hideg vízben áztatjuk. 14 napon át áztatjuk, naponta friss vizet öntünk rá. A 14 nap eltelte után szirupot főzünk. Minden 1 kg (!) cukorhoz 4 dl vizet öntünk. Negyedóráig főzzük. A piszkos habot leszedjük róla, kihűtjük. Külön vizet forralunk. A diókat beledobjuk és abban puhára főzzük. Amikor kivettük a vízből, lecsurgatjuk, és a hideg cukoroldatba tesszük. Egy napig így áll. Másnap a diókat kiszedjük, a cukrot felforraljuk, néhány percnyi forrás után félreállítjuk. De előbb néhány darab fahéjat és szegfűszeget teszünk bele.
Ha kihűlt, beletesszük a diókat, és megint egy napra félreállítjuk. Ezt a műveletet 4-szer, 5-ször ismételni kell, míg a diók a víztartalmukat kiadják magukból. Utoljára a cukros oldatot a diókkal együtt forraljuk fel. Keverés mellett főzzük még néhány percig. Így forrón, üvegbe rakva, szárazgőzben dunsztoljuk. Csak másnap vesszük ki a takarók alól. Olyan, mint a méz!
Bodzaszörp
(Ezen a helyen emlékezem meg a fa terjedelmű bodzabokorról, amelyet a Rákóczi térről hoztam volt haza a megyeháza építkezésének idején, kiskorában. Félre voltak dobva a kiásott bokrok, melyek mellett fejeltünk gyerekkorunkban. A régi, udvari budi helyére ültettem el. Ott aztán trágyás volt a föld! Az udvar egyötödét elfoglalta, az illatát is imádtam. Aztán egy nap hazamegyek: kivágva, mint az összes többi fa. Ez virágoskert lesz, mondta édesanyám. Kis híján elbőgtem magam.)
10 db bodzavirág, jó nagy fürtű, 3 l víz, 2 és 1 kg cukor, 5 dkg citromsav, 1 csipet só, a citrom karikára vágva, jól összekeverni. 2-3 nap múlva leszűrni és 80 fokig hevíteni. Üvegekbe önteni. Szárazgőzbe tenni pár napra.
(Magyarul dunsztolni. Egész télen a legfinomabb ital, de nyáron lehűtve is jó, szódával. Már ha el nem fogy addig.)
Bodzaital
8 tenyérnyi virág, 5 liter víz, 60 dkg cukor, 2 dkg citromsav, 1 csipet só, 1 egész citrom szeletelve. 2 napig állni hagyom, aztán üvegekbe szűröm.
Desszertbor
(Tömörkény Erzsébettől)
Akitől a recept származott, valóban Tömörkény István leánya és atyám tarokkpartnere volt.
A szőlő: delevári, otelló vagy más színes.
2 kg szőlőt jól megmosni, lecsumázni, összetörni burgonyatörővel, 2 liter vizet ráönteni.
Majd külön 2 l vízbe 1 és 1 kg cukor, a vizet meglangyosítani, hogy a cukor elolvadjon. 2 dkg élesztőt a fenti langyos vízből felfuttatni, hozzáadni a cukros léhez. A feloldott cukros élesztős vizet az összetört szőlőre döntöm. 7 literes kannába öntöm, hogy legyen helye forrni. Lekötöm először csak tüllruhával, majd ha kiforrt, akkor a tetejét a kannának ráteszem. Így hagyom 2-3 hónapig. (Irgalom atyja, ne hagyj el!) Háromszor lefejteni. Üvegekbe önteni.
(Sose kóstoltam, de el tudom képzelni a kontyalávalót.)
Hóvirág-torta
(Kétszersülttel, Mencitől)
Egy nappal a fogyasztás előtt készül!
Hozzávalók: 1 csomag Hóvirág kétszersült. 2 tojás, 40 dkg cukor, 1/2 dl rum, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál pikáns dzsem és 1 liter tej.
2 tojássárgájából 20 dkg cukorral, a liszttel, a vanillinnel, a liter tejjel sűrű krémet főzünk. A két tojásfehérjét habnak 20 dkg cukorral és dzsemmel sűrűre főzzük, folytonos keverés mellett. Mély üvegtálba tesszük a tojásos krém felét, arra ráteszünk 4 szelet Hóvirágot, amit megöntözünk a rum felével. Rá a többi krémet, újra Hóvirágot, rumot, s a tetejét bevonjuk főtt habba. De lehet tejszínhabbal is. Olcsóbb változata is van.
Kossuth kifli
Margitkától
25 dkg vaj, 25 dkg cukor – habosra keverni, majd 4 tojássárgáját jól kikeverni, citromhéj. 2 evőkanál rum. Tojásfehérje habnak, könnyedén, kanalanként a 25 dkg lisztet, késhegynyi szódapor.
Zsírozott, morzsázott tepsibe, lassú tűznél sütöm. Tetejére darabos dió vagy fejtett meggy.
Előmelegítés után 30 percig sütjük, fánkszaggatóval félholdakat vágunk. Ferim szereti.
Vö. gesztenyés kifli.
Olcsó almatorta
15 dkg liszt, 10 dkg vajjal elmorzsoljuk, egy tojássárgája, 1 kanál tejfel, csipetnyi só (szódapor), 1 kanál fehérbor, 2 kanál porcukor. Összegyúrjuk, 1 órán át pihenni hagyjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, két lapot sütünk a tésztából a tortaformába. Az első lapnak kétujjnyi pereme legyen.
Meghintjük finom zsemlemorzsával vagy morzsával kevert dióval (így olcsóbb). 1 kg almát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, levétől kicsit kinyomkodjuk, az almához 1 evőkanál cukrot, késhegynyi törött fahéjat adunk. Ezt a lapra tesszük. Tetejére a másik kerek lappá nyújtott tésztát. Végül egy almát meghámozunk, vékony cikkekre vágjuk és csillag alakban a torta tetejére tesszük. Forró sütőben félig sütjük. Majd porcukorral meghintjük és sütjük tovább.
Ferikém és Katicám szereti! Hidegen is finom.
(A gazdagabb változatban 2 tojásfehérjéből hab, 10 dkg vaníliás cukor, darabos dió kerül a tetejére. Ezeknek a sütiknek, az alapanyagokból következően, nagyon is hasonlított az ízük. Ma azt mondanám, gyerekkorízük volt. F.)
Dal kölcsönbe
AMERIKAI ÁLOM – Nitty Gritty Dirt Band (1999)

Bocs anyukám, mit is mondtál?
Gondolatban a martinique-i öbölben jártam.
Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekel, mit mondasz,
A georgiai Augusta nem embernek való hely.

Refrén:
Most jamaicai módra merengek a holdfényben.
Homokos tengerpartok, minden este isszuk a rumot.
Nincs pénzünk, kisanyám, de elmehetünk,
Egyezzünk ki abban, hogy elsétálunk a kókuszligetbe.

Beszélj csak anyuci, hallgatlak
A hangod csiklandozza a fülem.
Egy trópusi vakációt érzek az idén
Lehet, a válasz ebben a mucsai sörben keresendő.
Refrén:
Coda:
Voálá! Ez egy amerikai álom.
Hát utazhatunk mi, nyuszikám, vagyontalanul.
Amikor olyan könnyű az egész, mint behunyni a szemet
És azt álmodni, hogy Jamaica egy nagy neonfölirat.

Beszélj csak, nyanyuci, szeretem a hangod.
Olyan jól passzol a hulló esőhöz.
Idén egy trópusi vakációt gondoltam ki,
Ami ennek a mucsai sörnek tudható be.
Coda:
Refrén:
Ezt a számot (mint jó pár másikat) azért választottam a slágerlistámra, mert az Amerikai antológiát támogatva mutatja be Amerikát és az amerikaiakat. Pláne ez a hagyományos, virtuóz countryzenét, a bluegrasst is játszó banda harminc éven át. A Piszlicsáré Dolgok Piszkos Zenekara ebben a számban rockelemeket is vegyít country stílusba. Vaudeville és popzene is keveredett a muzsikájukba. Ez egy jug-band: a nevük elejéről is lekoptatták a „Piszlicsárét”. Maradt a Piszok Zenekar. Mondjuk, hogy hidat alkotnak a nagy hajúak zenéje és a vidékiek muzsikája között. Vagy ne mondjuk. Akkora közhely, mint ez az egész slágerlista. De hát bizonyos lapok közölnek ilyesmiket. A Kölcsön Idő az egy ilyen lap. Második része az áprilisi könyvfesztiválra várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.