időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Vezetőt vált az SPD

Stefan Lázár
2006.04.10. 22:00

Váratlan személycsere problémájával találja magát szemben a Német Szociáldemokrata Párt. Egészségi állapotára való tekintettel lemondott elnöki tisztéről Matthias Platzeck. Átmeneti utódja a Rajna-vidék-Pfalz tartományt abszolút többséggel irányító Kurt Beck lesz. Hivatalos beiktatásáról soron kívüli pártkongresszuson dönt majd az SPD.

Matthias Platzeck a berlini nagykoalíció megalakulása után imponáló, 99,4 százalékos sikerrel lépett – a Merkel-kabinetben munkaügyi miniszteri és alkancellári szerepet vállalt – Franz Müntefering örökébe.
A kereszténydemokrata Merkelre és a szociáldemokrata Platzeckre számtalan hasonló tulajdonság volt jellemző, és így a CDU/ CSU–SPD szövetség jövőjét illetően jogos remények kísérték e kettős együttműködését. A politikai karrierrel együtt járó stressz hatása mindössze száznegyvenhat napos elnöki regnálást engedett meg Platzecknek, aki őszintén bevallotta, hogy túlbecsülte erejét. Már 2005 végén elvesztette hallását. Február közepén idegösszeroppanáson és vérkeringési zavaron esett át, majd újabb hallásvesztés következett. Orvosai sürgető tanácsára határozott úgy, hogy lemond pártelnöki tisztéről. Matthias Platzeck egyben közölte, mindent elkövet felgyógyulása érdekében és folytatni kívánja munkáját Brandenburg szolgálatában.
Az SPD elnöksége egyhangúan úgy döntött, hogy a mind tartományi, mind szövetségi szinten széles népszerűségnek örvendő eddigi elnökhelyettest, Kurt Becket jelöli utódnak. Az ötvenhét éves politikus együttműködési hajlamára jellemző jelszóval – „Együtt keresni a megoldást” – vezette a köztársaság egyetlen SPD–FDP-koalícióját Mainzban. A március 26-án lezajlott tartományi választáson abszolút többséghez jutott.
A kereszténydemokraták táborában Edmund Stoiber CSU-elnök új fordulatot adott az országban folyó integrációs vitának, és szankciókat követelt azokkal a külföldiekkel szemben, akik nem tesznek komoly erőfeszítéseket beilleszkedésük érdekében. Egyben csatlakozott azokhoz, akik tiltakoznak Mahmúd Ahmadinezsád németországi látogatása ellen. Az iráni elnök a labdarúgó-világbajnokság alkalmából tervezi utazását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.