időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Villepin csak időt nyert

György Zsombor
2006.04.06. 23:00

Megbékélést hirdetett, ultimátumot kapott tegnap Dominique de Villepin. „Itt az ideje lezárni a válságot” – mondta a francia kormányfő havi szokásos sajtókonferenciáján, melyet percről percre tudósított portálján a Le Figaro. A nemcsak az utcán, hanem kormányán belül is egyre nagyobb nyomást eltűrni kénytelen Villepin elismerte, túl gyorsan akarta keresztülvinni a fiatalok haragját kiváltó munkavállalási törvényt (CPE), ám nem hagyott kétséget afelől, hogy véghez akarja vinni küldetését. Villepin persze ezúttal sem adott egyértelmű választ arra, mit kíván tenni az immár több mint két hónapja tartó tiltakozó akciókat kiváltó törvénnyel, azt pedig végképp nem ígérte meg, hogy a fiatalok követelésének megfelelően visszavonná azt. „A köztársaság elnöke megbízott egy feladattal, s én azt teljesíteni is fogom” – szögezte le határozottan, majd mosolyogva fogadta azokat a feltételezéseket, miszerint lemondását fontolgatná.
A kormányfő húsvéthétfőig kapott haladékot, addig kell megtalálnia az összhangot elképzelései s a kompromisszumra a jelek szerint semmi hajlandóságot nem mutató tüntetők céljai között. Ellenkező esetben a szakszervezetekkel kiegészült ifjak újra az utcákra vonulnak, s feltehetően még nagyobb intenzitással folytatják tiltakozó megmozdulásaikat. A beszámolók szerint azonban Franciaországban már így is mindenki Villepin jövőjéről spekulál, s a többség szerint nincsenek túl jó kilátásai a kormányfőnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.