Többéves mélypont

Itt az alkalom a vásárlásokra – nyilatkozta több szakértő a tegnapi árfolyamgyengüléseket követve. A BUX közel háromszázalékos visszaesésével párhuzamosan a forint kurzusa is gyengült, a magyar fizetőeszköz nem is akármilyen gyengülést – hároméves mélyrepülést – produkált napközben.

2006. 05. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők is megjósolták, hogy a pénteki törökországi belpolitikai és gazdasági események hatása tartós maradhat, sőt arra is számítottak a szakértők, hogy további gyengülések következhetnek be. A spekulánsok bizonytalanná váltak, és kezdték átcsoportosítani befektetéseiket, vették a cókmókjukat, és biztonságos parkettekre vándoroltak át. A kivonulás látványosra sikeredett, a magyar piacon az euró a pénteki 264-es forintról 269,60-ig kúszott fel, de csak napközben tudta tartani ezt a szintet, s a nap végén már újból 265,60 forint körül stabilizálódott az uniós valuta ára. Elemzők szerint a napközben hároméves mélypontjára gyengülő forinttól még nem kell pánikolni. Szakértők jelezték azt is, hogy a török események mellett a Federal Reserve kamatemelése és az Európai Központi Bankból érkező kamatváltoztatási hírek és a magyar kormányzat által ígért és eddig be nem mutatott intézkedési csomag is hatással volt a magyar piacra. A régen nem látott ütemű forintgyengüléssel párhuzamosan jelentős csökkenést mutatott a BUX kurzusa is. A magyar tőkepiaci indikátor egy kisebb, 100 pontos emelkedéstől eltekintve a kereskedés teljes hosszában áresést mutatott. A 24 ezer pont alá eső index végül 23 862 ponton zárt, ami 3,02 százalékkal volt alacsonyabb előző szintjénél.
A 33,5 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények ára egytől egyig gyengült, a nap vesztese az OTP lett 4,2 százalékos zuhanásával. A banki papírok mellett komolyabb áresést produkált a Richter és az Egis is. A gyógyszergyártók részvényei fej fej mellett gyengültek, a Richter 3,9, az Egis 5,7 százalékkal csúszott vissza. A Mol 1,2, a Magyar Telekom 2,02 százalékkal lett olcsóbb. Keserves emelkedési próbálkozást jelzett az Inter-Európa Bank kurzusa, a banki részvények 0,9 százalékkal erősödtek. Drágult még a Skoglund, a Forrás-törzs, a Linamar és a Zwack ára is. Meglepetésre a Nabi és a Rába 4,00 százalék feletti zuhanást produkált. A kereskedést követve a szakértők elmondták, hogy a pénteki és a tegnapi beeséseket várhatóan korrekciók fogják felváltani, de hosszú távon nincs esélye a komoly árfolyam-növekedésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.