Külföldre utazóknak: hol, mennyi a borravaló?

Munkatársainktól
2006. 06. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a nyaralási, az utazási szezon, s a turista kicsit mindig zavarban érzi magát, vajon az idegen országban mennyi borravalót szokás adni és miként, mennyi az az öszszeg, amivel nem teszi nevetségessé magát, de nem is kell szégyenkeznie.
Egyiptomban, akárcsak egész Észak-Afrikában, úgy is minden esetben jelentősége van a borravalónak. Étteremben 10-15 százalékot adnak. A taxisofőrnek felkerekítik a fuvardíjat. Szobalányok, csomaghordozók és más szolgáltatásokat teljesítők örülnek, ha borravalót kapnak, egy euró körüli összegben.
Kínában és Japánban nincs hagyománya a borravalónak, sőt a nemzetközi hotelek kivételével gyakran sértésnek találják. Turisztikai központokban a szolgáltatásokat nyújtó személyzet szívesen elfogad tíz százalékot, a szobalány két-három jüant, az utazás vezetője pedig egy dollárt. Japánban a jó kiszolgálást kis ajándékokkal vagy legfeljebb két dollárral jutalmazzák.
Németországban étteremben és taxizáskor öt-tíz százalék a megfelelő borravaló. Szállodában a csomaghordozó bőröndönként egy euró, a szobalány egy-két euró borravalót kap. A pénzt a vendég elutazás előtt személyesen adja át.
Franciaországban étteremben, vagy kávéházban 10-15 százalékos borravalót szokás adni úgy, hogy távozás előtt az asztalon hagyják. Szállodában nem kötelező a borravaló. A taxisofőr rendszerint 10 százalékos borravalót kap.
Görögországban éttermekben kereken 10 százalékos borravalót szokás adni, tavernában maximum egy eurót. A szobalánynak rendszerint elutazáskor személyesen adnak kis összegű borravalót. Taxizáskor felkerekítik a fuvardíjat.
Nagy-Britanniában és Írországban éttermekben 10-15 százalék „tip” (borravaló) a szokásos, Írországban azonban maximum 10 százalék. Amennyiben a számlán már feltüntették a „service charge”-ot (kiszolgálási díjat), akkor kevesebb lehet a borravaló. Kocsmában (pub) a bárpultnál nem adnak borravalót. Aki meg akarja jutalmazni a bárpultost, meghívja őt egy italra. A bőrönd cipelőjének egy font sterlinget adjon a vendég, a taxiban pedig kerekítse fel a fuvardíjat.
Olaszországban gasztronómia területén nem szokás borravalót adni. Gyakori, hogy a számlán „coperto” felirat olvasható, ami azt jelenti, hogy felszámoltak egy bizonyos összeget a terítékért és a kenyérért. Aki nagyon elégedett, az hagyhat az asztalon néhány pénzérmét. Presszóbárokban sem tányér, sem malacpersely nem található erre a célra.
Portugáliában és Spanyolországban a gasztronómia területén bevett szokás a 10-15 százalékos borravaló. Aprópénz – két vagy öt eurócent – borravalóként adása súlyos udvariatlanság. Taxizás után felkerekítik a fuvardíjat.
Thaiföldön már nagyon meghonosodtak a nyugati szokások. Éttermekben tíz százalék a megfelelő borravaló. Tíz bathnál (helyi pénznem) kisebb összeg sértésnek számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.