Tőzsdei uborkaszezon

Megkezdődött a nyári szabadságolások szezonja, így tegnap már a pesti tőzsdére is a szokásosnál kevesebb befektető érkezett. Az amúgy sem túl optimista hangulat mellett úgy tűnik, a spekulánsok inkább a vízpartról szemlélik az eseményeket. A magyar tőzsdén a hónap utolsó hete gyengüléssel kezdődött. A kereskedés végén a pozícióikat zárók, a gyengülésre spekulálók felhúzták az árakat. A piac az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve holnapi kamatdöntésére figyel.

2006. 06. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes zuhanás, majd záráskor erőtlen korrekció, és végül mérsékelt gyengülés – ezekkel a szavakkal lehet leírni a Budapesti Értéktőzsde tegnapi eseményeit. A BUX nyitáskor még javában 19 ezer pont felett állt, de az eladói nyomás miatt a kereskedés első órájában veszteséges térfélre billent át. A még délelőtt 19 ezer pont közelébe visszaeső mutató a zárás előtt két órával e szint alá is zuhant egy időre. A kereskedés végén a BUX 19 102,89 ponton állt, 289,04 ponttal pénteki záró szintje alatt.
A kereskedők elmondták, hogy a befektetőket nem nagyon érdekelte a tőzsde, többen megkezdték szabadságukat a héten, így várhatóan ezzel meg is kezdődött a börzén a nyári uborkaszezon. A 18 milliárd forintot meghaladó forgalom és vezető részvények árában bekövetkezett negatív változás egyértelműen azt mutatta, hogy kevés érdeklődő volt a parketten. A vezető részvények közül igen határozott eladói nyomást élt meg tegnap az OTP. A pénzintézet részvényeivel 11 milliárd forint feletti forgalom mellett kereskedtek, a bank árfolyama 3,9 százalékot zuhant. Lefelé mozgott a Mol ára is: az olajipari papírok kurzusa 0,2 százalékkal csökkent. Nagyobb gyengüléssel zárta a hét első napját a Magyar Telekom is, a távközlési cég árfolyama 2,7 százalékkal, 799 forintra mérséklődött. Meglepetésre 774 millió forintnyi üzlet született a 0,1 százalékkal dráguló Linamar-papírokra, és hasonlóan nagy forgalmat tudott felmutatni délután a kínai állami vezetőt fogadó Synergon is. A rendszerinformatikai cég árfolyama 0,7 százalékkal nőtt.
A bankközi devizapiacon mérsékelt korrekciós hangulat uralkodott. A forint enyhén erősödött az euróval szemben. A Federal Reserve holnap esedékes kamatdöntését a tőkepiaci befektetők és a pénzpiacok is igen élénk figyelemmel kísérik. A Fed várhatóan 0,25 százalékkal, 5,25 százalékra emelheti a tengerentúli alapkamat szintjét. Ez azt jelentheti, hogy azok a befektetők, akik nem lógatják a vízbe a lábukat, újabb eladásokkal csoportosíthatják át tőkéjüket. A hét eleje több elemző szerint ennek ellenére emelkedéssel telhet, ezt mutatták a térségben lévő és a nyugat-európai tőkepiacok is. Varsóban a WIG 20 1,6 százalékkal, a moszkvai RTS 0,3 százalékkal erősödött.
Az olaj ára tegnap 70 dolláros hordónkénti szint alá csúszott, többek szerint 67-68 dolláron rekedhet meg a nyersolaj ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.