A Hússzövetség, a Húscéh és a Baromfi Terméktanács közösen javasolja a kormánynak, hogy még egyszer gondolja át az élelmiszereket is érintő áfaemelést. Mindezt azért – fejtik ki indoklásukban –, mert az élelmiszerek, így a hús- és baromfiipari termékek áfakulcsának 15-ről 20 százalékra való emelésével Magyarország az áfatartalom tekintetében az EU élmezőnyébe ugrana. A tagállamok többségében az élelmiszereket kedvezményes forgalmi adó terheli, és az adókulcs lényegesen alacsonyabb a Magyarországon hatályos 15 százaléknál is. Az Egyesült Királyságban az alapvető élelmiszereket 0 százalékos áfakulcs terheli, csakúgy, mint Írországban, Cipruson és Máltán. Szlovákia kivételével a visegrádi országok mindegyikében egy számjegyű az élelmiszerek áfakul-
csa, és Ausztriában is tízszázalékos.
Ha a jelenlegi terveknek megfelelően kerül sor az áfaemelésre, úgy a magyar élelmiszeripar, ezen belül a hús- és baromfiipar szereplőinek keresletcsökkenéssel kell számolniuk, valamint a környező országokba irányuló bevásárlóturizmus erősödésével. Emellett az emelkedő áfakulcs növeli a feketegazdaság szerepét, noha a húsipar legálisan tevékenykedő szereplői számára a feketegazdaság működésének mértéke már ma is jelentős kárt okoz. Valószínűsíthető, az élelmiszerek áfakulcsának emeléséből elvárt többletbevétel csak a döntéshozó reménye marad.
A Politico is elismeri, a valódi hatalom Oroszország kezében van















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!