Érzékelhetően csökkentek az átlagos fogyasztói árak az első négy-öt hónapban – állapította meg az ACNielsen piackutató cég, miután a tavalyi adatokat összehasonlította az ideiekkel a hat legnagyobb forgalmú élelmiszer-termékcsoportban. Ugyanez érvényes a négy legnagyobb forgalmú vegyi áru kategóriára is, bár ott néhol tapasztalhatók áremelkedések. A sertésből készült összes friss húskészítmény átlagára kilónként 1210 forint volt idén március–áprilisban; ez 15 százalékkal kevesebb a múlt év szeptember–októberében megállapított 1421 forinthoz képest. Ugyanebben az időszakban viszont a baromfiból készült friss húskészítmények kiskereskedelmi átlagára 8 százalékkal emelkedett. A sajtok árai vegyes képet mutattak, a csokoládéárak hullámzottak, de összességében csökkentek, a sör átlagára pedig stagnált, akár a szénsavas üdítőitalok árai. A pálinkák viszont drágultak.
Az ACNielsen megállapításai szerint az árcsökkenések mögött az áfa év eleji mérséklése, valamint a kereskedelmi cégek versenye és összeolvadása áll, de az okok között szerepel a kereskedelmi márkák megjelenése is. Így megállapítható, hogy hamarosan áremelkedésekre készülhetünk, hiszen a kimondottan az élelmiszereket érintő 15 százalékos alsó áfakulcs nemsokára 20 százalékos lesz, amit kiegészítenek még a megszorítások és a dráguló energiaköltségek is, amiket részben szintén a vásárlók fizetnek meg.
Kocsis Máté: Hogy tessék?? + videó














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!