Jóslatok a Richterre

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a BUX tegnap – a pénteki korrekciót követve – újabb emelkedést produkált. Az indexre jótékonyan hatottak azok a befektetői vélekedések, amelyek a gyorsjelentéseket előzték meg. A magyar indikátor 20 milliárd forintos forgalom mellett 433,54 pontot növekedve 22 594,29 ponton zárt. Miközben a BUX kurzusa emelkedett, addig a forint árfolyama a pénteki 271-es szintről a 272-es határvonal fölé ugrott.

2006. 07. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában pesszimista hangulat uralkodott, de a magyar piacra ez nem ragadt rá. A magyar indikátort a gyorsjelentések előtti kedvező légkör erősítette, mint ismert, eddig a Démász és a Richter tette közzé eredményeit, amelyek a várakozásoknál jobbnak bizonyultak. Elemzők a tegnapi kereskedést követve megjegyezték, hogy a piacon általánosságban jókedvű befektetők vannak jelen, így a BUX a pénteki csökkenést követve tegnap újból emelkedni tudott.
A nemzetközi hangulatot megmérgezték a negatív vállalati hírek, az FTSE és a DAX ugyan csak kismértékben csökkent, ám az elegendő volt ahhoz, hogy néhány részvény árában megmutatkozzon a bizonytalanság.
A BUX nyitáskor még csak 130 ponttal állt pénteki zárószintje felett, de gyorsan erősödött, és hamar elérte a 400 pont feletti pluszt is. A délután mérséklődéssel, a délelőtti emelkedést követő pihenővel telt el. A nap végére újabb növekedési trend keletkezett, amely a BUX árfolyamát 22 594,29 pontra emelte fel, így az indexben 433 pontnyi nyereség keletkezett.
A tőkepiaci erősödést a forint nem tudta kihasználni, a magyar fizetőeszköz a bankközi devizapiacon a korábbi emelkedés helyett tegnap gyengült. Az eurót 272 forint fölött jegyezték, szemben a pénteki 270–271 szinttel. A kis forgalmú piacon az eurót 271,40 és 273 forint között jegyezték. Piacbefolyásoló hírek hiányában a forint a régiós valuták mozgását követte. A dollárral délután 213,01–213,18 forinton kereskedtek, szemben a pénteki 212,50–212,75 forintos árfolyammal.
A nap nyertese a TVK lett 7,2 százalékos drágulásával, a vegyipari cég részvényeit az OTP és az FHB követte 4,5-4,5 százalékkal. A Magyar Telekom 1,9 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal a Mol 1,1 százalékkal lett drágább. A gyorsjelentésén túljutó Richtert az elemzők többsége elkezdte „kapargatni”. Tegnap a J. P. Morgan 55 ezer forintos célárat és vételi ajánlást tett közzé a Richterre. Hasonlóan kedvező jóslattal élt a Citigroup elemzője is, aki 60 ezer forintra taksálta a nagyobbik gyógyszergyártó részvényeinek fair árát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.