Kiugró növekedés a Richter Gedeontól

2006. 07. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indokoltan drágult a keddi tőzsdei kereskedés során a Richter-részvények ára, a legnagyobb magyar gyógyszergyártó kiváló első félévi eredményeket jelentett. Az elemzők megmondták, hogy a Richter újból kedvező adatokat fog produkálni.
A cég az év első felében 31,61 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el, 61,4 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentésben a társaság 104,621 milliárd forintos árbevételről számolt be, ami 26,1 százalékos emelkedésnek felel meg a bázisidőszakhoz képest.
Az éves eredményprognózisán a Richter menedzsmentje tegnap az első félévi adatok ismertetésekor nem változtatott, azaz az árbevétel az egész évet tekintve tíz százalék feletti növekedést mutathat majd.
Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója a gazdálkodási adatok imertetésekor elmondta, hogy a kiemelkedően jó eredmény jelentős része az első fél évben még nem realizált árfolyamnyereségből származott, így várhatóan a második fél évben nehezen tartható fenn a január–június között elért növekedés. Az árfolyamnyereség-különbséget a vezérigazgató azzal próbálta bemutatni, hogy a június végi és a jelenlegi euróárfolyam közötti változás a cég árbevételére vetítve két és fél milliárd forintnyi mínuszt mutatna most.
A Richter piacait tekintve a legnagyobb növekedést a FÁK-országok területén sikerült elérni, míg meglepetésre a legrosszabb eredményeket a magyar piac produkálta. Bogsch Erik hangoztatta, hogy a kormányzati megszorítások csak a második fél évben éreztetik majd hatásukat, de a kedvezőtlen gazdasági hangulat már eddig is érzékelhető volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.