Nem kedvez az időjárás a gombák fejlődésének, de helyenként az erdőkben már most is lehet étkezésre alkalmas példányokat találni. Vetter János, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke szerint az idei nyár még nem bizonyult eléggé csapadékosnak ahhoz, hogy a gombalelőhelyek bőséges termést hozzanak. A gyűjtés igazi szezonja augusztus végétől november elejéig tart. Ennek ellenére a szakellenőri pontok már minden nagyobb városban kinyitottak. Budapesten a Széna és a Bosnyák téri piacon, illetve a Fehérvári úti piac parkolójában vizsgáltathatjuk be a gombákat – tájékoztatott a szakember. Az elnök elmondta: gyűjtésnél nejlonzacskó helyett mindig kosarat használjunk, hogy a gombák ne fülledjenek be. Csak olyan fajtákat vigyünk haza, amelyeket már jól ismerünk! A gomba termőtestét a tönkjét kicsavarva kell elválasztani a talajtól. A keletkezett mélyedést tömjük be avarral, hogy a szabaddá vált részek ne száradjanak ki.
A kezdők először csak csöves gombákat (például vargányákat) gyűjtsenek, mert a közöttük előforduló mérgező fajtáknak nincs halálos hatásuk. A mérgezés első jeleinél (rosszullét, hasmenés, hányás) rögtön orvost kell hívni. Ha a meleg és a csapadékos időjárás váltakozása elhúzódik, akkor a nyár végén vagy kora ősszel sok mérgező gomba is megjelenik majd, közülük a gyilkos galóca szaporodhat el – tette hozzá a mikológus.
Gombát leginkább a Nyugat-Dunántúlon, az Őrségben, az Alpok-alján, illetve a Budai-hegységben, a Börzsönyben és a Pilisben érdemes keresni – hangsúlyozta Vetter János. Huszonnégy óránál tovább nem javasolt a hűtőben tárolása. A tartósítást fagyasztással, szárítással, sózással, savanyítással vagy zsiradékban tárolással érhetjük el.
Totális megtévesztés a baloldali sajtó részéről: a valóság az, hogy nem vehetnek tőkealapok termőföldet!















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!