Menetelt a Rába

Emelkedéssel kezdte a hetet a BUX, a magyar indikátorra jótékonyan hatott a kedvező nemzetközi hangulat. A magyar index 22 610,95 ponton, 480,09 pontos emelkedéssel zárt. A bankközi devizapiacon a forint mérsékelt erősödést mutatott, a BÉT zárásakor az eurót 280,50 forinton adták-vették, később pedig a magyar fizetőeszköz tovább erősödött. Szakértők szerint a következő napokban megint javulhat az euró árfolyama, ugyanakkor a ma nyilvánosságra kerülő inflációs adatok meghatározók lehetnek a devizapiac számára is.

2006. 07. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelen, a nyári szabadságolási szezonnak megfelelő kereskedés folyt tegnap a pesti parketten. A BUX egy kisebb beeséstől eltekintve szinte a kereskedés egésze során erősödött. Mélypontját 21 947 ponton jegyezte, erről az értékről emelkedett napi 22 610 pontos csúcsára, amely egyben a BUX záróértéke is volt. A kereskedők elmondták, hogy nem volt túl nagy érdeklődés a hazai részvények iránt, ezt igazolta a 20 milliárd forintos forgalom is. Továbbra is nagy érdeklődésnek örvendett a 3,6 százalékkal dráguló OTP és a 3,3 százalékkal erősödő BorsodChem is. A vegyipari papírokat azért vásárolták a befektetők, mert a BorsodChem legnagyobb tulajdonosai 3000 forinton kötöttek opciós szerződést egy befektetési alappal. A BorsodChem iránti érdeklődés tehát érthető volt, a másik vegyipari papír, a TVK meglepetésre nem mozdult a felvásárlás hírére.
Az olajárak csökkenése nem látszódott meg a Mol árfolyamán, pedig a nemzetközi piacokon az olajipari cégek részvényei jelezték, hogy a nyersanyagárak csökkenése a profit csökkenéséhez is hozzájárulhat. A Mol ára 2,1 százalékkal, 23 800 forintra emelkedett. A kőolaj világpiaci ára a magas amerikai készleteknek és az iráni atomprogram vitájában tapasztalható előrelépéseknek köszönhetően csökkenőben volt. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre hordónként 73,82 dollár közelében mozgott.
Növekedést mutatott még a Richter árfolyama is, a nagyobbik gyógyszergyártó részvényei 600 forinttal növekedtek. Az Egis 795 forinttal, azaz három százalékkal értékelődött fel. Meglepetésre a Rába tovább menetelt, így tegnapi árfolyama elérte a 845 forintos szintet is, ami 5,89 százalékos emelkedésnek felelt meg. Szakértők szerint a Rába kurzusa már akár a harmadik negyedév során elérheti a régen nem látott ezerforintos határvonalat. A cég növekedését befolyásolja, hogy a Pintér István elnök-vezérigazgató nevével fémjelzett cégvezetés egyre hatékonyabbá tudja tenni a győri vállalatot. Egyes meg nem erősített pletykák szerint a Rába és egy meg nem nevezett járműipari cég között megállapodás részletei körvonalazódnak. A társaság Győrben kíván gyártókapacitást létrehozni, amelyben a Rába tevékeny szerepet vállalhat.
A bankközi devizapiacon a forintot csak reggel érintette a lengyel belpolitikai probléma, a zlotyra nehezedő nyomás később lepergett a magyar fizetőeszközről. Az eurót délután – a BÉT zárásakor – 280,50 forint körül jegyezték, az amerikai piacokról érkező nyomás ezúttal a forint vételi oldalára volt hatással. Késő délután a forint átesett a 280-as határvonalon is, vagyis az euró gyengülőben volt.
A dollárral 219,00–220,30 forint között kereskedtek, délután 220,20–220,30 forinton jegyezték, míg pénteken 219,00–219,20 forinton állt a kurzus. A piac figyelemmel kíséri a ma nyilvánosságra kerülő júniusi inflációs adatokat, ezek ismeretében valószínűleg tisztul a kép a jegybanki kamatemelés mértékét illetően.

Bezuhant a zloty. Tizenkét havi minimuma közelében alakul a lengyel zloty árfolyama, miután lemondott a miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz. A zloty péntek délután óta gyors ütemben vesztett értékéből, 1,3 százalékot az euróval, 1,6 százalékot a dollárral szemben. További gyengülés is várható, mert a leendő miniszterelnök az elemzők szerint hajlamos fellazítani a pénzügyi szigort. Kaczynski ismerői szerint gyanakvóan tekint a piacokra, és védelmezni kívánja a lengyel gazdaságot a külföldi befolyás erősödésétől. Elemzők szerint a zloty áttörheti a 4,10-es árfolyamhatárt is az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.