Röviden

2006. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik a Budapest Airportot birtokló brit BAA repülőtér-üzemeltető vezérigazgatója, Mike Clasper, aki Ferihegy felvásárlását irányította, viszont szinte az utolsó pillanatig élesen ellenállt a BAA-t felvásárló spanyol Ferrovial építőipari és szolgáltató csoport akvizíciós kísérleteinek. (MTI–Eco)

*****
A SanDisk Corp. és a Toshiba Corp. hárommilliárd dollárt készül elkölteni egy olyan új üzem felépítésére, ahol digitális zenelejátszók és más elektronikus eszközök számára gyártanak majd memórialapkákat. A beruházás ugyanakkor növelheti az ágazatban a túlkínálatot, csökkentheti a nyereségességet. (MTI–Eco)

*****
Csődvédelmet kért a La Manche csatorna alatti alagutat üzemeltető brit–francia Eurotunnel társaság, miután kudarcba fulladtak a hitelezőkkel folytatott átütemezési tárgyalásai. Megnyugtatták az utazóközönséget: bármi történjék is, a vonatok közlekedni fognak. A társaságnak 6,2 milliárd font tartozása halmozódott fel az elmúlt években. (MTI–Eco)

*****
Az MKB Bank szerződésben rögzítette azon szándékát, hogy többségi részesedést szerezzen a Romexterra Bankban. A román pénzintézetnek jelenleg elaprózott a tulajdonosi struktúrája, a részvények 77,13 százaléka 90 ezer magánszemély kezében van. A megállapodás értelmében, amennyiben sikerül ezt az 51 százalékos csomagot megszerezni, az MKB Bank várhatóan 2006 őszén lesz stratégiai tulajdonosa a Romexterra Banknak. A tranzakció további feltétele az illetékes román és magyar pénzügyi hatóságok engedélyének megszerzése. (P. B.)

*****
Az idei második negyedben nőtt a PepsiCo. nyeresége a nem szénsavas termékpaletta értékesítési felfutásának, ezen belül is a Gatorade sportital és az Aquafine ásványvíz jó eladási mutatóinak köszönhetően. A világ nagyságra második üdítőgyártója 1,36 milliárd dolláros adózott eredményt ért el a negyedben – egy részvényre 80 centet – az egy évvel korábbi 1,19 milliárd, egy részvényre 70 cent után. Az elemzők 77 centet vártak. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.