Többhetes csúcsot döntött a forint

2006. 07. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzői véleményekkel összhangban a forint árfolyama tegnap is erősödni tudott. Szakértők már a hét elején jelezték, hogy a magyar fizetőeszközben tapasztalt komolyabb gyengülési hullám megállhat, s a forint a 275-ös szint közelébe erősödhet vissza.
A lengyel belpolitikai válság nem nagyon éreztette hatását a bankközi devizapiacon, bár a forint rövid ideig együtt gyengült a zlotyval, de a hétfői nap végén a magyar fizetőeszköz árfolyama elszakadt attól, s az euróval szemben drágult.
Míg korábban az uniós deviza 283 forint fölé emelkedett, addig a napokban 280 alá csúszott. A tegnapi napon a várakozásokkal összhangban lévő inflációs adatok további forinterősödést okoztak, fél négy tájban 276,90–277,10 forinton jegyezték az eurót, szemben a hétfői 280,40–280,50 forinttal – írta az MTI–Eco.
Kereskedők elmondták, hogy londoni bankházak forintvásárlása már reggel mintegy háromhetes csúcsra juttatta a magyar valutát, amely a nap túlnyomó részében meg is tudta tartani – a június közepe óta tartó gyengélkedéshez képest – kedvező helyzetét. A vásárlásokat részint profitrealizálással, részint opciós üzletekkel, részint a nemzetközi kamatemelési spekulációk kifulladásával magyarázzák a piacon. Egyesek szerint emellett egyes korábban bejelentett közvetlen tőkebefektetésekből is most érkezett pénz az országba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.