időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A gazdaságunk az egyik legsebezhetőbb

Hírösszefoglaló
2006.08.31. 23:00

Nehéz helyzetben van a monetáris politika, mivel a magyar gazdaság az egyik legsebezhetőbb a világon – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tegnap Nyíregyházán, a 44. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján. Az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya hihetetlen mértékben sebezhetővé teszi a gazdaságot – hangsúlyozta a bankvezető. Hozzátette, hogy a 10,1 százalékos államháztartási hiány az egyik legnagyobb a világon.
A távirati iroda közlése szerint az MNB elnöke a megbomlott egyensúlyról azt mondta, hogy ezt mi magunknak idéztük elő a rossz gazdaságpolitikai intézkedésekkel. A Magyar Nemzeti Bank ilyen helyzetben próbál stabilizálni, magasan tartani a kamatokat – jegyezte meg.
Járai Zsigmond előadásában a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a rosszul működő állam rátelepszik a – még a gondok ellenére is – egészségesen működő magángazdaságra. A jegybank elnöke előadásában kitért a kormány által elfogadott konvergenciaprogramra is, amelyről úgy vélekedett, hogy a dokumentum elkészítői végre a valós helyzetből indultak ki, és valóságos cselekedeteket fogalmaztak meg az egyensúlyi helyzet helyreállítására. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a bevételnövelés mellett jelentősebb gondot kellene fordítani a kiadások csökkentésére, illetve a tervezett reformlépéseket alaposabban kellene kibontani. Járai szerint elsősorban a szociális, valamint az állami bürokrácia kiadásait kellene csökkenteni, szükség lenne az adók egyszerűsítésére, a munkára ösztönzésre, az egészségügyi, a nyugdíj- és az oktatási rendszer átalakítására is. Hiányolta a költségvetési stratégiát, s kijelentette: a rövid távra megoldást jelentő intézkedések mellett további változtatásokra van szükség az euró remélt, 2010 utáni bevezetéséhez.
Járai szerint jövőre 6,5 százalék körül lehet az évi átlagos infláció, lassúbb a bank hétszázalékos előrejelzésénél. A kormány ma Brüsszelben beterjesztendő konvergenciaprogramjában 6,2 százalékos előrejelzés szerepel a jövő évre. – Ha szigorúbb pénzügy-politikai feltételeket, magasabb kamatokat és erősebb átváltási árfolyamot veszünk figyelembe, akkor lehetséges, hogy a jövő évben az évi átlagos infláció körülbelül 6,5 százalékra csökken – idézte a Reuters hírügynökség.
A 44. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere szintén bírálta a konvergenciaprogramot, amely csak egyharmad arányban foglalkozik az állami kiadások csökkentésével. Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere is annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon csak akkor jöhet létre a fiskális egyensúly, ha jelentősen mérséklődnek az állam kiadásai. A vándorgyűlés ma szekcióülésekkel folytatódik Nyíregyházán, a jelenlévők a makrogazdaság, az államháztartás, a foglalkoztatás, a területfejlesztés és az informatika időszerű kérdéseit vitatják meg, illetve a vállalkozói környezet lehetséges javításának módjairól tanácskoznak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.