időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A kormány utolsó dobása

Czirják Imre
2006.08.07. 23:00

Negyedszerre próbálkozik konvergenciaprogramot benyújtani az uniónak az MSZP–SZDSZ-kormány. Ha most sem sikerül, akkor az unió akár be is fagyaszthatja a támogatásunkat. Gyurcsány Ferenc nyaral, ezért nem ér rá a programmal foglalkozni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezen a héten szabadságát tölti – reagált Danks Emese kormányszóvivő Herényi Károly (MDF) felszólítására, miszerint a kormányfő a héten hívja össze a konvergenciatanácsot, valamint a parlamenti pártok képviselőit, és közös megegyezéssel határozzák meg az euró bevezetésének céldátumát. A szóvivő szerint a konvergenciaterv augusztus közepéig készül el, csak ezt követően vitatják meg a dokumentum részleteit a kormányban, a konvergenciatanácsban, illetve hozzák azt nyilvánosságra. Gyurcsány egyébként nyári utolsó parlamenti napirend előtti felszólalásában maga hívta egyeztetni a pártokat a programról.
A konvergenciaprogrammal nem lehet eljátszani azt, amit a miniszterelnök a reformprogramokkal vagy a II. Nemzeti fejlesztési tervvel megtett. Ezekről az év első felében azt állította, hogy már készen vannak, illetve hogy amint megnyeri a választást, és megalakítja második kormányát, már másnap beterjeszti őket a parlamentnek. Ehhez képest csak a Gyurcsány-féle megszorítócsomag lépett életbe, jelenleg pedig „társadalmi vita” folyik a korábban letagadott vizit- vagy receptdíjról. A konvergenciaprogramot azonban az Európai Uniónak kell benyújtani, méghozzá szeptember 1-jén – egy nappal sem később.
Eközben több hír érkezik arról, hogy a konvergenciaprogramot valóban komolyan fogja venni az EU, így a mostani beadvány „az utolsó dobásunk”. Legutóbb Szent-Iványi István SZDSZ-es európai parlamenti képviselő hívta fel arra a figyelmet: már Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos (az EU pénzügyminisztere) környezetében is beszélnek azon lehetőségről, hogy felfüggesszék, befagyasszák a Magyarországnak szánt támogatások folyósítását. Szent-Iványi hozzátette: miután eddig három magyar konvergenciacsomagot utasított el az unió, nagy és általános a bizalmatlanság a magyar költségvetéssel szemben. – Ha októberben elégtelennek minősítik a konvergenciaprogramot, akár példát is statuálhatnak hazánkkal – hangsúlyozta a politikus.
Németh Imre ennek ellenére még a meg sem érkezett fejlesztési források elköltéséről beszélt tegnap. A volt agrárminiszter, akit Gyurcsány Ferenc váltott le, majd kinevezte Magyar Bálint és társai mellé a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületbe, kifejtette: környezeti és energetikai fejlesztésekre várhatóan 2200–2800 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre Magyarországon az Európai Unió társfinanszírozásával a 2007–2013-ig tartó költségvetési időszakban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.