Egerben forr a bikavér

Munkatársunktól
2006. 08. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe kerülhet az egri szőlőtermelők egy része, mert a felvásárlók nem fizetik ki számukra az átvett szőlő ellenértékét. Nem egy esetben a tavalyi és a tavaly- előtti termés árával is tartoznak nekik – nyilatkozta lapunknak Varga Péter, az egyik legnagyobb hazai pincészet tulajdonosa. – A termelők mintegy fele már évek óta nem kapta meg a neki járó pénzt, szólni azonban azért nem mernek, mert attól tartanak, idén nem veszik át tőlük a termést. A nem fizető borászatok így évek óta ingyen alapanyagból készítik boraikat, s tisztességtelen árelőnyhöz jutnak, hiszen egy üveg bor előállítási költségének 50 százalékát maga a szőlő adja. Más vállalkozók viszont tönkremehetnek csak azért, mert ők tisztességesen kifizetik a szőlő árát – tette hozzá.
Varga Péter emlékeztetett az agrárrendtartási törvényre, amely szerint az értékesített agrártermékeket harminc napon belül ki kell fizetni, amit ma szinte senki sem tart be. Megoldásként azt javasolja, hogy a borászatok csak akkor kaphassanak forgalomba hozatali engedélyt, ha előtte igazolják, hogy a szőlő árát kifizették a termelőknek. – Ehhez a megoldáshoz ráadásul törvény sem kellene, elég lenne hozzá egy miniszteri rendelet – ismertette Varga Péter. A pincészet tulajdonosa azonban azt is hozzátette, hogy tapasztalatai szerint ez a jelenség nem általános országszerte, mert bár vannak kisebb elszigetelt esetek, Egerre a legjellemzőbb.
– Nagyon speciális terület a szőlő- és borágazat, ami azt is jelenti, hogy más-más idő alatt készül el egy-egy fehér- és vörösbor. Utóbbiak esetében akár évekig is várni kell a piacra kerüléssel. Ezért ezt a fizetési határidők esetében is figyelembe kell venni – közölte lapunknak Tarsoly József. Az egri hegybíró szerint a megoldást az jelentené, ha minden – augusztus elsejétől a következő év július 31-ig tartó – borpiaci év végéig kifizetnék a szőlőtermelőket. Megjegyezte, a jelesebb szőlőt felvásárló pincészetek egyedi termelési feltételek mellett az átlagosnál magasabb árat adnak a szőlőért.
A hegybíró hozzátette, hogy nem számolnak különösebb problémákkal, mert a pincék üresek, alig van bikavér. A 2005-ös termés csak november elseje után jelenik meg a piacon, így emelkedik az ára, ahogy növekszik a szőlő felvásárlási ára is. – A bikavér piaca azért is stabil, mert az idén is kevés lesz belőle – húzta alá Tarsoly József.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.