Veszélybe kerülhet az egri szőlőtermelők egy része, mert a felvásárlók nem fizetik ki számukra az átvett szőlő ellenértékét. Nem egy esetben a tavalyi és a tavaly- előtti termés árával is tartoznak nekik – nyilatkozta lapunknak Varga Péter, az egyik legnagyobb hazai pincészet tulajdonosa. – A termelők mintegy fele már évek óta nem kapta meg a neki járó pénzt, szólni azonban azért nem mernek, mert attól tartanak, idén nem veszik át tőlük a termést. A nem fizető borászatok így évek óta ingyen alapanyagból készítik boraikat, s tisztességtelen árelőnyhöz jutnak, hiszen egy üveg bor előállítási költségének 50 százalékát maga a szőlő adja. Más vállalkozók viszont tönkremehetnek csak azért, mert ők tisztességesen kifizetik a szőlő árát – tette hozzá.
Varga Péter emlékeztetett az agrárrendtartási törvényre, amely szerint az értékesített agrártermékeket harminc napon belül ki kell fizetni, amit ma szinte senki sem tart be. Megoldásként azt javasolja, hogy a borászatok csak akkor kaphassanak forgalomba hozatali engedélyt, ha előtte igazolják, hogy a szőlő árát kifizették a termelőknek. – Ehhez a megoldáshoz ráadásul törvény sem kellene, elég lenne hozzá egy miniszteri rendelet – ismertette Varga Péter. A pincészet tulajdonosa azonban azt is hozzátette, hogy tapasztalatai szerint ez a jelenség nem általános országszerte, mert bár vannak kisebb elszigetelt esetek, Egerre a legjellemzőbb.
– Nagyon speciális terület a szőlő- és borágazat, ami azt is jelenti, hogy más-más idő alatt készül el egy-egy fehér- és vörösbor. Utóbbiak esetében akár évekig is várni kell a piacra kerüléssel. Ezért ezt a fizetési határidők esetében is figyelembe kell venni – közölte lapunknak Tarsoly József. Az egri hegybíró szerint a megoldást az jelentené, ha minden – augusztus elsejétől a következő év július 31-ig tartó – borpiaci év végéig kifizetnék a szőlőtermelőket. Megjegyezte, a jelesebb szőlőt felvásárló pincészetek egyedi termelési feltételek mellett az átlagosnál magasabb árat adnak a szőlőért.
A hegybíró hozzátette, hogy nem számolnak különösebb problémákkal, mert a pincék üresek, alig van bikavér. A 2005-ös termés csak november elseje után jelenik meg a piacon, így emelkedik az ára, ahogy növekszik a szőlő felvásárlási ára is. – A bikavér piaca azért is stabil, mert az idén is kevés lesz belőle – húzta alá Tarsoly József.
Zaharova: Zelenszkij nyugati tanácsadókat zsarol, hogy biztosítsák az újraválasztását














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!