Egykörös vágtázók, kalapácsos bukta

2006. 08. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül elégedetten nyilatkozott a rendezésről a 19. atlétikai Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatóján Hansjörg Wirz, az Európai Atlétikai Szövetség elnöke. Az EAA német vezetője érveléssel is próbálkozott: „A svédek egy sereg olyan ötlettel rukkoltak elő, amelyek jócskán meghaladják a rutinos rendezés kategóriáját.” Például kivitték az Eb megnyitóünnepségét a stadionból a város főterének számító Götsaplatsenre. Ahol vasárnap este nyolckor ember ember hátán tolongott, legtöbbjük abban a csalfa reményben, hogy fényképezőgépe hatósugara elér a távolban csillogó színpadig. A kivetítőkön nyomon követhető műsor ellen aligha lehetett kifogása bárkinek is, az ötletdús, remek érzékkel és irigylésre méltó „anyagból” összeállított gála minden igényt kielégített.
Tegnap reggel aztán tízezren voltak tanúi, miként kapott figyelmeztetést kiugrásért a francia Eunice Barber, a hazai üdvöske Carolina Klüft legnagyobb ellenfele. A Sierra Leone-i születésű hölgy ezzel együtt a mezőny legjobb idejét futotta a hétpróba első számában, száz gáton. Harminchat pontos előnyét a magasugrás után is megőrizte, Klüfttel együtt 189 centiig jutott. „Nagyon jól éreztem magam, azt hiszem, 1997 óta nem voltam ilyen jó formában. A svéd közönség nagyon kedves hozzám, tapsolnak, biztatnak, minden a legnagyobb rendben van” – nyilatkozta, mielőtt ebédelni indult. Aztán jött a meglepetés: a súlylökésen Barber nem jelent meg, szemtanúk szerint már a magasugrás után fájlalta a térdét, s orvosai tanácsára feladta a versenyt. Így lett sima ügy az Eb egyik legélesebbnek ígérkező versenye.
Az első nap magyar mérlege elkedvetlenítő: női kalapácsvetésben egyetlen indulónk (Orbán Éva, Nickl Vanda, Divós Katalin) sem jutott a döntőbe, a vágtázók versenyében Németh Gergely és Németh Roland egyaránt egy kört ment.
A tegnapi győztesek, férfi súlylökés: Ralf Bartels (német), 21,13 m. Női 10 000 m: Inga Abitova (orosz), 30:31.87.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.