időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Egyre kisebb az esély a benzinárcsökkenésre

Erdősi Csaba
2006.08.02. 23:00

Érdekes tény derült ki egy internetes üzemanyagár-öszszehasonlító oldal adataiból: a tegnapi, bruttó háromforintos gázolajár-csökkentést az autópálya melletti töltőállomások nem érvényesítették. Ettől persze még tény marad, hogy a gázolaj ára az utóbbi két hétben már másodszor csökkent, a benzint azonban változatlan áron árulják a kutak.
Korábban a szakértők arra számítottak, hogy stagnáló olajár és szintén stabil forint–dollár árfolyam mellett hamarosan esnie kell a benzin árának is, az elmúlt napok piaci fejleményeit látva azonban alighanem lemondhatunk erről. A forint ugyan nem produkál látványos árfolyammozgásokat, ám az olajpiacon megindult az emelkedés. Ennek legvalószínűbb oka, hogy az elemzők az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti konfliktus kiterjedésétől tartanak, s ez nem is irreális félelem, hiszen Irán immáron nyíltan fenyegetőzik az „olajfegyver” bevetésével. Mindez oda vezetett, hogy az Európában leginkább irányadó Brent kőolajkeverék ára ismét 76 dollár fölé emelkedett, vagyis megelőzte az általában magasabban jegyzett amerikai keverék, a WTI árát is. A piaci szereplők rossz hangulatát fokozza, hogy Oroszországban visszaesett az olajkitermelés. A hanyatlás ugyan nem látványos, arra azonban elég, hogy tovább gerjessze az ellátási félelmeket. Ezeket erősíti, hogy a Mexikói-öböl térségében újra megkezdődött a hurrikánszezon – pedig még a Katrina tavalyi pusztítása nyomán sem sikerült teljesen helyreállítani az infrastruktúrát. Sőt olyan vélemények is van, hogy egyes finomítókat már nem lehet helyreállítani.
Mindezek tetejében kiderült, az Egyesült Államok benzinkészlete sokkal kevesebb az elemzők által vártnál. Ha ezek a tendenciák nem fordulnak meg, benzinárcsökkenés helyett inkább áremelésre kell felkészülni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.