időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Ellenzéki aggályok

Borsodi Attila
2006.08.23. 23:00

A Fidesz felszólította a kormányt, javítson a konvergenciaprogramon, egészítse ki olyan részletekkel, amelyek érdemi egyeztetésekre adnak lehetőséget a szeptember 1-jei határidőig. Az MDF ugyanakkor megkérdőjelezte a kormányfő egyeztetési szándékának őszinteségét.

Veres János az MTV Nap-kelte című műsorában tegnap hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel is egyeztetett álláspont szerint az államadóssággal kapcsolatos feltétel az euró bevezetésére nemcsak akkor teljesül, ha az államadósság GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem akkor is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat. Ennek a program szerint 2009-ben tesz majd eleget Magyarország, vagyis 2011-ben lehet legkorábban euró – mondta a pénzügyminiszter.
Molnár Albert MSZP-s képviselő később megerősítette a Veres János által ismertetett céldátumokat. – Mi egy közepesen gyors kiigazítást támogatunk, amely ennek a konvergenciaprogramnak a része – jelentette ki Molnár Albert, s rámutatott arra, az út nem lesz könnyű, a legtöbb türelmet, áldozatot 2007-ben kérik a társadalomtól, s átmenetinek tekintik az ötéves adócsomag felfüggesztését, de szó nincs a nyugdíjak megadóztatásáról.
– Felszólítjuk a kormányt, javítson a konvergenciaprogramon, egészítse ki olyan részletekkel, amelyek érdemi egyeztetésekre adnak lehetőséget a szeptember 1-jei határidőig – mondta Domokos László, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke. Szerinte a dokumentummal ugyanaz a baj, mint a 2005-ben benyújtott és Brüsszel által elutasított első kísérlettel: szűkszavú, alátámasztatlan, a kormány a célokhoz nem rendel eszközöket. Ha ezt a társadalmi partnerek által borítékolhatóan nem támogatott változatot küldik ki, bizonyos, hogy Brüsszel azt megint nem fogja elfogadni, így elesünk a fejlesztési pénzektől. Úgy vélte a honatya, az MSZP-s Molnár Albert tájékoztatója káoszt tükröz, hiszen immár tagadják a nyugdíjak eddig beígért megadóztatását.
Az MDF úgy véli, Gyurcsány Ferenc nem akart és nem akar valódi és felelős egyeztetést folytatni a konvergenciaprogramról, hiszen kilenc nappal a brüsszeli határidő előtt tette közzé a program szakértői tervezetét – mondta tegnap sajtótájékoztatón Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Hozzátette: a mai elnökségi ülésen döntenek arról, részt vesznek-e a politikai pártok vezetőinek augusztus 29-re meghirdetett, a konvergenciaprogramról szóló egyeztetésén.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.