Esés hét vége előtt

Ben Bernankéra, a Federal Reserve elnökére figyelt tegnap a világ, a magyar piacot viszont nem nagyon érdekelték az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet első emberének véleményei. A piacok pesszimistának mutatkoztak, a BUX is bukott napközben 250 pontnyit, de a nap végére némileg korrigálta veszteségét. A magyar indikátor 22 183 ponton zárt, ami kilencven pontos gyengülésnek felel meg.

2006. 08. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várható volt, hogy a BUX nem tudja fenntartani növekedési pályáját és gyengüléssel zárja a hetet. Az alacsony forgalom következtében kiszaladt a parkett alól a talaj, így a tőzsdei indikátor előbb nagyot esett, majd később 90 pontra csökkentette jelentős napközbeni veszteségét. A BUX 22 300 pont közelében kezdte a napot és onnan csúszott vissza 22 017 pontig. A napközbeni gyengülést elemzők azzal magyarázták, hogy a befektetők néhány részvény esetében a napokban elért hasznukat realizálták.
A nap egyik meghatározó vesztese a Richter lett 1,9 százalékos gyengülésével, a gyógyszeripari cég részvényei azóta száguldottak, hogy kiderült: az orosz költségvetési tervezet jóval nagyobb összeget szán a gyógyellátásra, mint a korábbi években. Várhatóan a tervek megvalósulnak, hiszen Oroszországban jövőre választások lesznek. Az Egis energiája viszont még kitartott, a kisebbik gyógyszergyártó 0,3 százalékkal emelkedve zárt. Javulóban volt még a nap végén a Mol és a Magyar Telekom is, az OTP-t viszont eladói nyomás gyengítette.
Az alacsony, 10,7 milliárd forintos forgalomról az elemzők azt nyilatkozták, hogy az augusztus hónap utolsó hetét a befektetők még a nyaralás jegyében töltik, így a pénteki nappal már megkezdődött a hét vége sokak számára. Nem okozott döbbenetet viszont az Inter-Európa Bank (IEB) száguldása, a pénzintézet részvényei azért drágultak jelentős mértékben, mert az egyik tulajdonosa a Sanpaolo IMI és a Banca Intesa egyesülést fontolgat. A még csütörtökön kiadott közlemény szerint a pénzintézetek igazgatótanácsa a hét végén dönt a lehetséges fúzióról, amellyel Európa nagyságra 10. bankja létesülne. Az olasz gazdasági miniszter is támogatná a mintegy 69 milliárd dolláros egyesülést, mivel ez elindítója lehetne az olasz bankszektor régóta várt konszolidációjának. A Banca Intesa Magyarországon a CIB Bankban érdekelt.
Alacsony forgalom mellett folyt az üzlet a bankközi devizapiacon is, a forint szűk sávban mozgott a tegnapi napon az euróval szemben. A befektetők visszafogottságát az okozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői ülésétől a legtöbb elemző kamatemelést vár, a jegybank várhatóan 0,50 százalékkal emelik meg az alapkamatot. Az euró így délutánra némileg meggyengült, 277 forint körül kereskedtek vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.