időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ferihegyet is kiürítették

Dékány Lóránt
2006.08.10. 23:00

Összevonta két londoni járatát a Malév, így az eredetileg reggel 9.55 órára jelzett, valamint a 18.10 órás járat utasait nagyobb befogadóképességű repülőgéppel vitték el a londoni Heathrow repülőtérre. A Malév kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta, a következő napok eseményeit lehetetlen megjósolni, minden attól függ, hogy a kinti repülőterek tudják-e fogadni a gépeket. Németh Krisztina hozzátette, a tranzitban várakozó utasokat étel- és italjeggyel látta el a Malév. A magyar légitársaság összesen napi négy járatot üzemeltet, ezek közül a reggeli, Gatwickre induló gép rendben megérkezett a brit fővárosba és vissza is tért.
Mint arról Németh Krisztina tájékoztatott, a londoni és New York-i járatokra is érvényes az a biztonsági intézkedés, amely szerint pénztárca, gyógyszer és gyermektápszer kivételével semmiféle kézipoggyászt nem szabad a gépek fedélzetére vinni. Egy gazdátlan csomag miatt tegnap délután kiürítették a ferihegyi 2B terminál egy részét, de nem találtak bombát.
A gépek elindultak, de délután még kígyózó sorok álltak a Ferihegyi repülőtér jegyinformációjánál. Az arcokon még csak a várakozás volt megfigyelhető, a félelem nem igazán. Ők mind Londonba szerettek volna utazni, azonban a délutáni járatukat törölték, miután lezárták London egész légterét. „Nincs másik gép ma, egyelőre nem tudom, mit csináljak” – mondja Cathrine Peel, aki állítása szerint senkitől sem kapott információt, hogy órákat, vagy akár napokat kell-e majd várnia a reptéren. Az információs pultnál csupán a fapados légitársaság telefonszámát adták meg, illetve egy papírt, amelyen a járat törlésekor adódó lehetőségek vannak felsorolva, de mint Cathrine Peel mondta, ezzel most nem tud mit kezdeni. A londoni hölgyet honfitársai próbálták meg kisegíteni – ők vonattal mennének Párizsig, majd onnan repülnének haza, Angliába, abban az esetben, ha az elkövetkező órákban, esetleg egy napban nem tudnak Budapestről közvetlenül hazajutni. Cathrine Peel azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy visszamegy szállására és még pár napig megpróbál ott tartózkodni.
Volt olyan is, aki azért aggódott, mert a szombaton esedékes londoni Madonna-koncertre van jegye, más pedig Argentínából akart eljutni a brit fővárosba egy kis budapesti kitérővel. Véleménye szerint a londoni légteret szabaddá teszik az elkövetkező két napon.
Az újabb terrorveszély azért a jelek szerint aggodalommal töltötte el a nálunk tartózkodó briteket is, legalábbis erre utal, hogy némelyikük tudósítónkat is merénylőnek nézte, s kérdezősködését gyanúsnak vélve a Scotland Yardot is megszégyenítő szorgalommal szólította fel önmaga igazolására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.