Fordulat a BÉT-en?

Elemzők által megjósolt emelkedés történt a pesti tőzsdén: a BUX 107,02 ponttal javulva 21 983,56 ponton zárt. Míg a legtöbb vezető részvény drágult, addig a csökkenő olajárak miatt a Mol kurzusa lefelé mozgott. A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött, tegnap már a 275-ös határ közelében adták-vették az eurót.

2006. 08. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazolódott a kereskedők jóslata: a BUX és vele szinte a piac egésze meglódult a 21 ezer pontos határról, azaz a hétfői komolyabb csökkenést követve korrigált. A BUX-on már nyitáskor látszódott, hogy jótékony hatások érték: a magyar indikátor előbb 22 050 pontig ugrott, majd átlépve a támasztékot (a 22 ezer pontos határt), tovább javult. Meglepetésre végül nem tudott 22 ezer pont felett stabilizálódni, de még így is jelentős fordulat következett be az árfolyamában. Záráskor 21 983,56 ponton akadt meg a hazai tőkepiaci indikátor, ez mintegy 107 pontos növekedésnek felelt meg.
Az emelkedő – tegnap már 15 milliárd forint körüli – forgalom is határozottan az emelkedési irányt erősítette, a nap nyertese a módosított felvásárlási ajánlatot kapó Skoglund lett 16,1 százalékos növekedésével. Drágulást produkált még jó néhány kis forgalmú papír is, ilyen volt a 13 százalékkal felfutó Inter-Európa Bank, a 8,2 százalékkal emelkedő Pannonplast és a 6,0 százalékkal megugró Freesoft.
Emelkedéssel zárt a legtöbb vezető részvény is, egyedül a Molnak nem sikerült drágulnia. Az olajipari papírok árát a nyersolaj világpiaci kurzusa gyengítette, a Mol végül 0,7 százalékkal esett vissza. A piaci trendet erősítette viszont az OTP, a Magyar Telekom és a Richter is, a banki részvények 4,3 milliárd forintos forgalom mellett 1,5 százalékkal kerültek többe korábbi áruknál. A távközlési papírok 1,1 százalékot, a nagyobbik gyógyszergyártó 0,7 százalékot növekedett. Az Egis 0,5 százalékkal, a Graphisoft Park 3,5 százalékkal drágult.
Kereskedők elmondták, hogy a piacra nagy hatással voltak az amerikai parkettek nyitásai: a csökkenő olajárak miatt a még éppen nyitva tartó piacok árfolyamai megfordultak, ezért esett vissza a BUX is.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben 275,40– 275,60 forintra erősödött. A piacon elmondták, hogy a jegybanki kamatemelés után a közép-európai régióban a forint volt a legerősebb valuta, bár a hétfői gyengülés után kisebb korrekcióra a feltörekvő valuták többségénél sor került. Az euróval 274,90 és 276,70 forint között kereskedtek – közölte az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.