időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gyurcsány Ferenc ötéves tervet alkot

Török László
2006.08.22. 23:00

Ötéves tervnek nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország készülő konvergenciaprogramját, amely 2007-re 6,2 százalékos inflációt, egy százalék feletti reálbércsökkenést jósol, míg az államháztartás GDP-arányos hiányát 6,8 százalékra, az államadósságét 71,5 százalékra becsüli.

Még az eddig kiszivárogtatott mértéknél is gyorsabban nő hazánk államadóssága a következő három évben – derül ki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által tegnap közzétett konvergenciaprogram-tervezetéből, amely szerint a bruttó hazai össztermékhez viszonyított államadósság már idén 7,9 százalékkal lépi túl az euró bevezetéséhez szükséges hatvanszázalékos plafonértéket. A program értelmében jövőre a közadósság a GDP 71,5 százalékára, 2008-ra pedig a 72,7 százalékára rúg, és majd csak 2009-ben kezd mérséklődni. Rosszabbak az adatok az infláció terén is: míg a múlt héten megjelent tervezet jövőre 5,5 százalékos pénzromlással számolt, addig a mostani pálya már 6,2 százalékra felpörgő inflációt ígér. Az államháztartási adatok megfelelnek a kiszivárgott információknak.
*
Eszerint az idei 10,1 százalékos GDP-arányos deficit után jövőre 6,8, 2008-ra 4,3, míg 2009-re 3,2 százalékos hiány várható.
Figyelemre méltó, hogy a programban a rekordnagyságú hiányért a felelősséget ismét nem vállalja a kormány, hanem azért egyfelől és általánosságban „a választások közeledtével bőkezűbbé váló kormányzati politikát”, másrészt a változatlan struktúrában működő államot okolja. A tervezetben leírt érvelésnek, amely az elmúlt évtized tapasztalatára hivatkozik, azonban ellentmond, hogy Magyarországon a rendszerváltozás óta nem halmozódott fel ilyen mértékű hiány. 2007–2008-ban a belföldi kereslet mérséklődése miatt 2–3 százalék közöttire mérséklődik a gazdasági növekedés, 2007-ben csökken, 2008-ban szinten marad, 2009-ben pedig már emelkedik a lakosság reáljövedelme – olvasható a kormányfő által ismertetett anyagban.
Több mint húszezer főt terveznek elbocsátani a központi költségvetési intézményeknél a jövő év végéig. A helyhatóságoknak is üzent a kormány: „pénzügyi eszközökkel adnak erős ösztönzést”, hogy az önkormányzati rendszer reformjához szükséges, el nem fogadott kétharmados törvény ellenére hatékonyabban, regionális együttműködésben igyekezzenek működni.
A konvergenciaprogram a 2006–2011 közötti időszakot fogja át, Gyurcsány Ferenc szavaival „ötéves tervezés zajlik”, ezen belül 2006–2009 között a tartós egyensúly kialakítása, 2009–2011 között pedig a tartós, magas szintű növekedés feltételeinek megteremtése a cél. Ennek érdekében nem egy egyszerű hiánycsökkentő programra van szükség, hanem széles körű gazdasági és társadalompolitikai fordulatra – fogalmazott a miniszterelnök, a „másfél fordulat” programjának nevezve a tervet (társadalompolitikában csak fél fordulásra lehet számítani).
A kormány a konvergenciaprogram tervét ma a munkavállalókkal, holnap délelőtt a munkáltatókkal ismerteti meg, majd első olvasatban augusztus 24-én, csütörtökön tárgyalja, és azt követően válik hivatalossá a program. Jövő hét elején az Országos Érdekegyeztető Tanácsban foglalkoznak az anyaggal, amelyről véleményt kell mondania az Állami Számvevőszéknek és a konvergenciatanácsnak, megismerhetik a parlamenti pártok elnökei, illetve a jegybank is. Augusztus 31-én és szeptember 1-jén dönt a kormány kétnapos ülésén a véglegesített programról. Ekkor egyébként „egy pakkról” is döntenie kell a kabinetnek, az egészségügyi reformhoz, a gyógyszerár-támogatáshoz kapcsolódóan.
– Az eddig tapasztaltak alapján protokolláris találkozó várható, ahol a miniszterelnök érdemi egyeztetés nélkül nyilatkoztatja ki elképzeléseit – mondta lapunknak Palkovics Imre. A munkavállalói oldal soros elnöke emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc korábbi ígérete szerint a szociális partnereknek augusztus 15-ig kellett volna megkapniuk a program tervezetét, ám a kormány csak tegnap délután küldte meg az érdekvédőknek a dokumentumot.

A Fidesz plakátpályázatot hirdet. A Fidesz pályázatot hirdet Képmutató plakátpályázat néven, amelyben felkéri a fiatalokat, hogy mondják el a véleményüket a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseiről – mondta Loppert Dániel, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke tegnap. A politikus úgy fogalmazott: „2006-ban, a rendszerváltozás óta először Magyarországon szervezett és nyílt politikai hazugság történt.” Hozzátette: pártja szerint Gyurcsány Ferenc és kormánya „nyíltan hazudott” az embereknek, eltitkolta az ország valós helyzetét, korlátozta az igazság megismeréséhez való jogot. A plakátpályázatra szeptember 3-ig lehet beküldeni az alkotásokat a [email protected] címre – hangzott el. A legjobb műveket szeptember 23-án a Felvonulási téren állítják ki a Jó reggelt, Magyarország! rendezvényen.

vezércikk a 7. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.