Javulóban a forint

Az elmúlt napokban megszokott trendet követte a BUX, tegnap előbb emelkedőben volt, majd gyengülni kezdett. Ám zárásra megemberelte magát, s 0,22 százalékos plusszal zárt. A bankközi devizapiacon a forint mérsékelt javulást mutatott, egy euróért 273,80 forintot adtak a BÉT zárásakor. A jövőbeni tőzsdei fejleményektől a kereskedők azt várják, hogy a piac tovább erősödhet, s a BUX a 22 ezer pontos határvonalat is támadhatja.

2006. 08. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nagyon akadt érdeklődő a Budapesti Értéktőzsdén, a befektetők a nyári szabadságolások utolsó napjait nem a laptopok monitorjai előtt töltötték. A BUX tegnap is emelkedéssel nyitott, s egy kisebb hajrá után visszazuhant. Előbb 21 970 pontra emelkedett az index, majd a délutáni megpihenés jegyében előző zárószintje alá,
21 734,61 pontra csúszott vissza. A befektetők nyereségrealizálási igénye alacsony forgalommal párosítva értelemszerűen gyengülést eredményez, így történt tegnap is, de az indikátort a spekulánsok nem hagyták veszteséggel zárni. A BUX 0,22 százalékkal, azaz 48,57 ponttal emelkedve lépett a partvonalon túlra, e növekedést a Mol- és a Richter-papírok drágulása indukálta. Az olajipari cég részvényei 1,5 százalékkal emelkedtek 4,5 milliárd forint körüli forgalom mellett. Fél százalékot meghaladó emelkedést produkált a Richter, kurzusa 0,6 százalékkal drágult. Az Egis nem követte a Richtert, ugyanis 0,7 százalékkal gyengült.
A 14,9 milliárd forintos forgalomból a legnagyobb részt, 6 milliárd forintot a 0,9 százalékkal viszszaeső OTP-re kötötték. Lefelé mozgott még a Magyar Telkom, a Rába, a Zwack és a Pannonplast is.
A kereskedés után a brókerek elmondták, hogy ugyan a nemzetközi parketteken kedvező hangulat uralkodott, ám ennek hatásait csak a délelőtti felfutás során lehetett érezni, mivel a CAC, az FTSE és a DAX a nap második felében gyengélkedni kezdett. Szakértők a következő napoktól további emelkedéseket várnak, sőt rámutattak, hogy a BUX a 22 ezer pontos határvonal átlépésével is próbálkozhat.
Minimális javulást jelzett tegnap a forint árfolyama is az euróval szemben. A szerdai 275-276 forintos szinttel szemben tegnap egy euróért már csak 274 forintot kértek a piacon. A BÉT zárásakor tovább erősödött a magyar fizetőeszköz, s végül alacsony forgalomban 273,85–273,90 forinton fixálódott az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.