Még a tavalyi szőlő árát sem fizették ki

Válságba kerülhet az egri borászat és szőlőtermelés, mert a gazdák fele még a tavalyi szüretkor leadott szőlő ellenértékét sem kapta meg – tájékoztatott az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga-pincészet tulajdonosa.

Hírösszefoglaló
2006. 08. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami szabályozás módosításával lehetne megvédeni a termelőket oly módon, hogy az a feldolgozó, aki nem fizeti ki a termelőket, ne kaphassa meg a bor értékesítéséhez szükséges származási bizonyítványt – javasolja Varga Péter.
A borász – akinek cége 60 hektárnyi szőlővel rendelkezik az egri borvidéken – a távirati irodának elmondta: a jelenlegi helyzetben a gazdák egy része azt tervezi, hogy felhagy a szőlőtermeléssel, így az egri borvidék lehet az első, amely emiatt komoly válságba kerül. Varga Péter felhívta a figyelmet arra: az agrárrendtartásról szóló törvény jelenleg is kimondja, hogy a késztermék értékesítését követő 30 napon belül ki kell fizetni az alapanyagot szolgáltató termelőket. A jogszabály ugyanakkor semmilyen szankciót nem tartalmaz – fűzte hozzá.
Az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács információi szerint csupán egy, az Egervin Rt.-hez kötődő termelői csoport nem kapta meg a tavalyi szőlő ellenértékét, amely a gazdák mindössze 20 százalékát képviseli – tájékoztatta az MTI-t Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke. Értesülése szerint a termelői csoport a halasztott fizetésről megállapodott az Egervin Rt.-vel. Megjegyezte, hogy a két fél által kötött megállapodás esetében a hegyközségeknek nincs mit tenniük. Ilyen körülmények között még a törvényi szabályozás megváltoztatása esetén sem tarthatnák vissza a származási bizonyítványt – hangsúlyozta a tanács elnöke. Varsányi Lajos úgy tudja, hogy a többi borászat rendezte a tavalyi szőlő árát. Az egri borvidéken egyébként 5800 hektáron mintegy 11 ezer gazdálkodó foglalkozik szőlőtermeléssel.

Magyar pezsgősiker. Ezüstérmet kapott a Best in Class kategóriában a Balatonboglári Borgazdaság Zrt. Chapel Hill Chardonnay brut pezsgője az angliai Surrey-ban megrendezett International Wine and Spirit Competition elnevezésű nemzetközi borversenyen, ahol a Törley Pezsgőpincészet Methode Transvase eljárással készített 9–12 hónapos palackos erjesztésű és érlelésű Törley Sec minőségi pezsgője bronzérmet nyert. Bronzérmet kapott továbbá a Hungarovin Domaine St. Orban Sauvignon blanc 2005-ös évjáratú bora is. Ugyanezzel az elismeréssel jutalmazták a bírálók a pincészet 2005-ös évjáratú Szent István Korona Etyek-Budai Irsai Olivér elnevezésű borát, valamint az 1999-es évjáratú St. Stephan’s Crown tokaji ötputtonyos aszúját. Az angliai borversenyt 37. alkalommal rendezték meg, a bírálók 72 ország mintegy hatezer bor-, illetve pezsgőmintáját kóstolták meg ez év márciusa és júniusa között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.