Minimális nyereség

Emelkedéssel zárt tegnap a pesti tőzsde, de csupán 11,01 ponttal haladta meg pénteki árfolyamát. Elemzők reggel javulást jósoltak, ám a nemzetközi események akadályozták a BUX-ot abban, hogy növekedési pályára álljon. A bankközi devizapiacon a forint napközben jelentős gyengülést mutatott, ám a BÉT zárására megfordult a trend, és stabilizálódott az euróval szembeni kurzusa.

2006. 08. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudták sem a belső piaci hírek, sem a nemzetközi események pozitív irányba terelni a BUX kurzusát. A pénteki tengerentúli gyengülések hatására már reggel gyengélkedett a BUX, sőt a tokiói 0,85 százalékos lassulás is a beesést erősítette a pesti parketten. A nagy európai börzéken sem történt ez másként, a negatív hatás elkerülhetetlen volt. A Wall Street a Michigan Egyetem által összeállított, augusztus hónapra nézve kedvezőtlen fogyasztói bizalmi mutató miatt csökkenő trendet mutatott. Az egyetem szerint a lakossági inflációs várakozások a júliusi 3,2 százalékkal szemben most nagyjából 4,2 százalékról szólnak.
A tegnap tehát a tengerentúli események jegyében zajlott, a BUX nyitáskor 50 ponttal állt pénteki zárószintje alatt, délelőtt gyengélkedett, majd délután emelkedőre fogta magát. Zárás előtt sikerült a magyar indikátornak előző szintje fölé emelkednie, de a növekedés csupán 11 pontosra sikeredett. A felfutásból főként a gyógyszergyártók és a Mol papírjai vették ki részüket. Az előbbiek azért drágultak, mert a 2007. évi oroszországi költségvetés tervezete szerint az egészségügyi kassza 72 százalékkal, 108 milliárd rubelre bővülhet, ez azt jelenti, hogy a Richter és az Egis központi megrendelései növekedhetnek. A Richter ára 1,7, az Egisé 0,7 százalékkal erősödött. Hasonlóan 0,7 százalékos növekedést tudhatott maga mögött az FHB is. A Mol fél százalékkal került többe pénteki záróáránál, a nap végén
22 055 forinton született az utolsó kötés az olajipari papírokra. A gyengülők közül érdemes kiemelni az OTP papírjait, valamint a Magyar Telekom részvényeit, illetve a magas forgalmú Synergont.
A nemzetközi és a pesti piacokon történt negatív eseményeket nem követték a kelet-közép-európai parkettek, az orosz RTS-mutató régen nem látott, 1,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.
A magyar bankközi devizapiacon a forint az euróhoz képest napközben minimálisan átlépte a 280-as határt, a délután azonban a magyar fizetőeszköznek kedvezett, amely a 278-as szint közelébe erősödött vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.