időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2006.08.17. 23:00

tehrantimes
A teheráni lapban író Gwynne Dyer szerint Olmert izraeli miniszterelnök megbukhat a Libanon ellen indított katasztrofális háborúban. A tűzszünet nem fog kitartani. Izrael minden bizonnyal több katonát veszít a csatatéren a jövő hónapban, mint a múlt hónapban, és az év végére Olmert helyett Netanjahu lesz a miniszterelnök. Az ENSZ által támogatott tűzszünet összeomlik majd, mert a Hezbollah nem szenvedett vereséget: az egy hónapig tartó izraeli bombázás és tüzérségi támadás ellenére a Litáni-folyótól délre fekvő terület legalább 80 százalékát a kezében tartja.


Socialist Worker online
A szocialista munkáspártok ideológiáját valló hírportál a neves izraeli történész, Ilan Pappe cikkét közli, amely szerint az izraeli kudarc a teljes térségre hatással lesz. Így megállíthatja azt az ambiciózus amerikai– izraeli tervet, hogy a hadjáratot Libanonról kiterjesszék Iránra és Szíriára. De további hatások is várhatóak. Izraelben nem úgy gondolkodnak, mint egy józan társadalomban: a libanoni kudarc által okozott „elrettentő erő” lejáratódását Izrael most majd még több katonai erővel kívánja „korrigálni”. Vagyis további vérontásra és agresszív politikára számíthatunk. Miközben immár az egész iszlám – azaz nem csak az arab – világban óriásira megnőtt a Hezbollah iránti rokonszenv. Izrael pedig – ez már csak idő kérdése – ismét megszállja majd Libanont, vagyis háborúk sora előtt állunk.


Guardian Unlimited
A pakisztáni hatóságok közlése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet második számú vezetője, Ajman az-Zavahri jóváhagyta a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő amerikai személyszállító repülőgépek felrobbantását célzó összeesküvést, amelyet a brit hatóságok végül meghiúsítottak. Az-Zavahrinak a Nagy-Britanniával kapcsolatos terrortámadások iránti érdeklődése nyilvánvaló, hiszen júliusban és augusztusban is video- és hangfelvételeket tett közzé, amelyben a brit külpolitikát tette felelőssé a tavaly július 7-én elkövetett londoni merényletekért, írja a baloldali brit lap.

*****
A Londonban találkozó európai belügyminiszterek megegyeztek abban, hogy az európai légi utasok „profiljának meghatározására” alkalmas rendszert dolgoznak ki.

*****
Putyin orosz elnök most azon fáradozik, hogy felállítsa saját ellenzéki pártját.


counterpunch
A világ legismertebb és legnagyobb befolyású értelmiségeként nevezett amerikai Noam Chomsky egyetemi tanár az amerikai baloldali hírportálnak adott, Közeleg az apokalipszis című interjújában kijelenti: a libanoni háború lényege, hogy a világ figyelmét elvonják a Gázai övezetnek Izrael által történő elpusztításáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.