időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2006.08.08. 23:00

Independent
Robert Fisk, a háborús tudósítók minden bizonnyal legismertebbike a független brit lapjának írt bejrúti jelentésében arról ír, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az amerikaiak és a franciák által megfogalmazott határozattervezete egyértelműen amerikai „ujjlenyomatokat” hordoz magán, és az is egyértelmű, hogy Washington közép-keleti politikáját Izrael irányítja.


Information Clearing House
Noam Chomsky, a BBC globális közvélemény-kutatása szerint a világ legelismertebb értelmiségije a Hírek, amelyeket nem talál a CNN-en mottóval feliratozott amerikai hírportálnak adott interjújában kijelenti, hogy a libanoni invázió „a nemzetközi jog súlyos megsértése”, amelynek során Izrael „jelentős háborús bűnöket követ el, amire nincs jogi felmentés”. Chomsky elmondja, hogy a Hezbollahnak már „fenomenális”, 87 százalékos támogatottsága van Libanonban.


Guardian Unlimited
A baloldali brit lap világszerte ismert publicistája, George Monbiot terjedelmesebb cikkében bemutatja azt, hogy a háború megkezdése előtt Izrael naponta sértette meg a libanoni légteret és a parti vizeket, rabolt el libanoniakat, és lőtte északi szomszédját, miután húsz éven át az ENSZ határozatainak semmibevételével illegálisan megszállva tartotta Libanon déli részét. Vagyis a háború nem azzal kezdődött, hogy az izraeli invázióval szembeni ellenállásban alakult Hezbollah két izraeli katonát foglyul ejtett.


counterpunch
Oszama győzött – Az Egyesült Államok elleni gyűlölet immár egyetemes címen az igen nagy olvasottságú amerikai baloldali hírportál ezzel a mondattal nyitja az izraeli bombázásról szóló cikkét: „Bárki, aki még meg is kísérli, hogy védelmébe vegye az izraeli bombázás gyermekáldozatait Kánában, az kriminális értelemben elmebeteg.” Majd így folytatja: „Undor fog el bennünket, amikor felvételeket látunk, amelyeken izraeli gyerekek gyűlölettel teli szlogeneket írnak olyan lövedékekre, amelyekkel arab gyerekekre lőnek ki.” A cikk szerzője szerint az Egyesült Államok feltétel nélkül támogatja Izrael tetteit, függetlenül attól, hogy egy „rasszista, atommal felszerelt ország szándékosan hagyja figyelmen kívül az ENSZ határozatait, és nemzeti politika gyanánt öl meg embereket”. Az írás hangsúlyozza, hogy mekkora „viszolygást kelt”, ahogyan az amerikai elnök és külügyminisztere „csúszik-mászik Izrael lábainál”. Izrael a Gázai övezetben „őrült, etnikai tisztogatási hadjáratát gyilkossággal” hajtja végre, az amerikaiak cinkosságával. Amerika „a világ leggyűlöltebb országa” lett. Oszama bin Laden ezt is akarta. Győzött.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.