időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Nem tartja a szavát Hiller

Munkatársunktól
2006.08.16. 23:00

Bár június végén megígérte az oktatási és kulturális miniszter a történelmi felekezetek vezetőinek, hogy szakértői szintű tárgyalások kezdődnek az egyházi közintézmények új finanszírozási rendszeréről, mindeddig egy tárgyalás se volt. De nemcsak Hiller István egyházi kapcsolatokat is felügyelő tárcavezető szavatartásával van probléma. Hiller a szóban forgó június 28-i találkozóján átadta a kormány első javaslatát az egyházi iskolák kiegészítő támogatásának új kiszámítási metódusára.
Amint azt tegnap több egyházi forrásból megtudtuk, a tervezetet az érintettek aggodalommal fogadják. Szakértőik szerint ugyanis az új finanszírozáskiszámítási rendszer éppoly átláthatatlan és ellenőrizhetetlen, mint az előző. Gondot jelent, hogy – miközben az egyházi közoktatási kiegészítő támogatás alapja az, amennyit az önkormányzatok átlagosan költenek saját intézményeikre az alapnormatíván felül – nem minden oktatásra fordított önkormányzati költség jelenik meg a minisztérium által megadott szakfeladatok sorában.
Az első Gyurcsány-kormány hírhedt költségvetési intézkedése volt, hogy erősen csökkentette a mindenkinek járó állami normatíva összegét, ugyanakkor az önkormányzatiak számára ezt kompenzálta bizonyos többcélú kistérségi társulási támogatással. Ezzel előnytelen helyzetbe kerültek az egyházi intézmények. Hillerék mostani javaslatcsomagja nem orvosolná ezt az esélyegyenlőtlenséget. Informátoraink szerint – ami az egyházi kiegészítő támogatás számítási metódusát illeti – a felekezetek a régi rendszer átláthatóvá tételével is tökéletesen megelégednének.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.