időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tévedésből raboltak olaszokat

Hírösszefoglaló
2006.08.23. 23:00

Kalasnyikovokkal és gépfegyverekkel támadtak meg és raboltak el egy többségében olasz turistákból álló csoportot Niger szaharai területéről kedden hajnalban. Tizenkilenc embert tegnap szabadon engedtek, két olasz férfi sorsa még ismeretlen.

Kimerítő út után Niger szaharai területén, a Csád-tónál táborozott az a huszonegy extrém utakat kedvelő turista, akiket kedden, az éjszaka kellős közepén, kalasnyikovokkal és géppisztolyokkal felszerelkezett férfiak vettek körül. A fegyveresek az embereket az autókra parancsolták, és egy közelebbről meg nem nevezett helyre vitték – adta hírül a Corriere della Sera. Másnap, miután elvették dzsipjeiket, pénzüket, fényképezőgépeiket, videokészülékeiket, mobiltelefonjaikat és összes pénzüket, közölték velük: tévedés történt, mert franciáknak vélték őket. A társaságot magára hagyták, de két olasz társukat magukkal hurcolták, egyes források szerint egyikük éppen a túra szervezője.
Karl Finger, a csoport német tagja a táboron kívül, a dűnék között töltötte az éjszakát, a támadáskor sikerült észrevétlenül meglapulnia. Miután a banditák eltávoztak foglyaikkal, műholdas telefonján riasztotta a német külügyminisztériumot, azok pedig az olasz hatóságokat és külképviseleteket.
A szabadon engedettek tegnap az észak-nigeri Bilma város felé tartottak, a nigeri hatóságok egy kisebb létszámú katonai alakulatot indítottak eléjük. A Corriere della Serának sikerült megszólaltatnia Mauro De Vecchist, a foglyok egyikét, aki szerint a banditák mindenüket elvették, de nem bántották őket. Parancsra ki kellett jelölniük maguk közül két embert, akiket túszként vittek tovább a támadók. A két férfiról tegnap délutánig nem érkezett hír, a nigeri hatóságoknak és az olaszoknak nem sikerült rájuk bukkanniuk. Az olasz külügyminisztérium honlapján a portyázó bandák miatt nem tanácsolják a térségbe utazást, mert az egykori katonákból, felkelőkből álló csoportok szinte versengenek egymással.
Miként korábban megírtuk, három éve összesen 32 embert – tizenhat németet, tíz osztrákot, négy svájcit, egy svédet és egy hollandot – raboltak el ugyanerről a területről. Egyikük szívinfarktusban meghalt. Tizenhárom embert május közepén, a többieket csak augusztusban engedték szabadon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.