időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Torontói remény és borúlátás

MN-összeállítás
2006.08.14. 23:00

Minden idők legtöbb résztvevőjével kezdődött meg a XVI. AIDS-világkonferencia Torontóban. A kanadai nagyvárosban az elsők között szólalt fel Bill Gates, aki szerint a fertőzések megállításának kulcsa a nők kezében van, egy fejlesztés alatt álló gyógyszernek köszönhetően. A találkozó résztvevői azt remélik, hogy az AIDS 2031-re már csak történelmi emlék lesz.

Százharminckét ország huszonnégyezer küldöttének részvételével megkezdődött vasárnap a kanadai Torontóban a XVI. AIDS-világkonferencia. Az eddigi találkozók közül leglátogatottabb rendezvényen az elsők között szólalt fel a világ leggazdagabb emberének tartott amerikai Bill Gates, a Microsoft alapítója. Elmondta: úgy véli, a fertőzések megállításának kulcsa a nők kezében van, egy fejlesztés alatt álló zselének köszönhetően. A szer – amelyet a szexuális együttlét előtt használhatnak majd az asszonyok – elpusztítja vagy blokkolja a HIV-vírusokat – jelentette az AP tudósítója. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a zselé legkorábban 2009-ben kerülhet a patikákba. Az új anyag mérföldkő lehet a járvány terjedésének megfékezésében – mutatott rá Gates. Peter Piot, az AIDS-szel foglalkozó nemzetközi szervezet, az UNAIDS igazgatója azonban kevésbé volt optimista. Úgy vélte, a biztató eredmények ellenére kétségbeesett küzdelemre kell számítani. Sajnos nem látható, mikorra sikerül felszámolni a betegséget – közölte a szakember. Mindennek társadalmi és politikai okai is vannak, utóbbira a konferencia társelnöke, Mark Wainberg hozott példát, megemlítve, hogy a hatnapos találkozót nem látogatja meg Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke. A társadalmi okok közül Stephen Lewis, az ENSZ szakembere kiemelte, hogy a leginkább fertőzött országokban, így Afrikában többgenerációnyi időre lesz szükség ahhoz, hogy megváltoztassák a férfiak szexuális viselkedését – írta a BBC.
Az ígéretes kutatási eredmények említése mellett Bill Gates felhívta a figyelmet: az egyik legfontosabb dolog az AIDS elleni harcban, hogy a nő, bárhol is éljen, bármivel is foglalkozzon, ne legyen rászorulva partnere engedélyére ahhoz, hogy védekezhessen. A milliárdos, aki eddig is több millió dollárt adományozott a kór elleni küzdelemre, ezúttal 500 millió dollárt ajánlott fel a betegség ellenszerének kutatására.
Szomorú évfordulón gyűltek össze a konferencia résztvevői: a rettegett betegséget huszonöt évvel ezelőtt fedezték fel. Éppen ezért a delegációk reményüket fejezték ki, hogy újabb huszonöt év múlva, 2031-ben az AIDS már csak történelmi emlék lesz majd. Az amerikai orvosi szövetség szakfolyóirata, a Journal of the American Medical Association főszerkesztője a tanácskozáson rámutatott: mostanáig világszerte huszonötmillióan haltak meg a fertőzésben. Az UNAIDS adatai szerint jelenleg negyvenmillióan hordozzák a HIV-vírust, és naponta nyolcezer életet követel a betegség.

A betegség. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) mozaikszó, jelentése szerzett immunhiányos szindróma, az immunrendszernek a humán immundeficientia vírus (HIV) okozta halálos, fertőző betegsége – olvasható a MediCentrum honlapján. A legtöbb esetben a HIV-vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet betegségekkel szembeni védekezéséért felelős immunrendszerét. A megfertőzött ember ily módon sebezhetővé válik különféle rosszindulatú és fertőző betegségekkel szemben, amelyek akár a halálát is okozhatják. Az AIDS a HIV-fertőzés azon utolsó szakaszának tekintendő, amikor a fent említett betegségek kialakulnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.