időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tovább épül a Nemzetközi Űrállomás

Hírösszefoglaló
2006.08.03. 23:00

Űrsétát tett tegnap a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Jeffrey Williams amerikai és Thomas Reiter, az európai űrkutatási hivatalt (ESA) képviselő német asztronauta – olvasható az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA internetes oldalán. Az űrhajósok több mint hat órán át tevékenykedtek az állomáson kívül. Felszerelték az ISS áramellátásáról gondoskodó új berendezést, és több tudományos kísérletet is végrehajtottak.
Az ISS-en dolgozó asztronauták az amerikai Atlantis fogadására is készülnek. Az űrrepülőgépet a floridai Kennedy Űrközpontban már hétfőn rá akarták gördíteni az indítóállványra, de az a rossz idő miatt csak szerdán foglalhatta el a helyét. A szerelőcsarnok és a starthely közötti, csaknem hét kilométer hoszszú utat nyolc óra alatt tette meg – adta hírül az AP. A következő napokban a gépet összekapcsolják az üzemanyag- és energiaellátását biztosító rendszerekkel, feltöltik az ISS-nek szánt berendezésekkel, és elvégzik az utolsó tesztvizsgálatokat. Az űrrepülőgép személyzete a jövő héten érkezik az űrközpontba, ahol egy héten át gyakorolja a starttal összefüggő feladatokat.
Az Atlantis 2002-ben járt utoljára az ISS-en, s a Columbia 2003-ban bekövetkezett katasztrófája óta évekig egyetlen űrsikló sem szállhatott fel. A Discovery tavalyi és idei útja elsősorban az űrrepülőgépek biztonsági jellemzőinek tesztelésére szolgált, az Atlantis felbocsátásával azonban végre folytatódhat az ISS félbeszakadt építése is. A fedélzetén utazó hat űrhajós a tizenegy napos küldetés alatt az állomás működéséhez szükséges óriási napelemeket szerel fel. A siklónak augusztus 26. és szeptember 13. között kellene útnak indulnia, de a NASA mérnökei a lehető legkorábbi időpontot tartják megfelelőnek. Szeptember közepén ugyanis Kazahsztánból egy Szojuz űrhajót is felbocsátanak az ISS-re, ezért el akarják kerülni a torlódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.