Tőzsdére mehet a Trigránit is?

2006. 08. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap két társaság debütált a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A tőzsdére a Graphisoft Park és a Bookline.hu részvényeit vezették be, amelynek kapcsán a BÉT elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila hangoztatta, hogy az idei év termése 3 kivezetés és 3 cég bevezetése a parkettra. A tőzsde elnöke rámutatott, hogy a BÉT történetében ez volt az első alkalom, amikor két társaságot egy időben vezettek be.
A Graphisoft Park papírjai a BÉT „A” kategóriájába kerültek, az ingatlanfejlesztési cég részvényei 870 forinton nyitottak az első kereskedési napon. A Graphisoft Park vezérigazgatója, Kocsány János jelezte, hogy a társaság 2008-ig 44 millió euró körüli ingatlanfejlesztést valósíthat meg.
Arra a kérdésre, hogy valóban terveznek-e osztalékkifizetést, a vezérigazgató igennel válaszolt. A másik tőzsdére érkező cég, a Bookline.hu vezérigazgatója a könyvkereskedelem elektronikus úton történő értékesítése mellett közölte, hogy ősszel várhatóan más, elsősorban műszaki cikkek internetes kereskedelmét is elkezdik. Márffy György közölte, hogy a Bookline.hu meg akarja szerezni az on-line könyvkereskedelmi piac 50 százalékát. A Bookline.hu 12,5 millió forint támogatást kapott a tőzsdére menetelhez.
A napokban felmerült annak lehetősége, hogy a magyar tulajdonban lévő Trigránit Fejlesztési Zrt. tőzsdére menjen, de egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a bécsi és a londoni parketten listázná magát.
A befektetői szempontokat figyelembe véve a pesti tőzsdén történő megjelenés lenne a legkívánatosabb egy magyar cég számára. A Trigránitot elemzők 1,6 milliárd euróra értékelik, ez azt jelentené, hogy a magyar piacra egy újabb blue chip (vezető részvény) kerülhetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.