időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Új felszereléseket kapnak a tűzoltók

Zsilka László
2006.08.14. 23:00

Rendkívüli ülésen tárgyalta tegnap a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága a múlt heti műegyetemi tűzesetet. A testület azonnali fejlesztésekről szóló javaslatokat fogadott el.

Egyperces néma felállással tisztelegtek a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának tagjai tegnap a múlt héten munka közben hősi halált halt budapesti tűzoltók emléke előtt. A testület rendkívüli ülésének napirendje a műegyetemi lőtértűz és az azt követő vizsgálat volt.
A bizottság meghallgatta Bende Péternek, a fővárosi tűzoltóság parancsnokának a beszámolóját. A vezérőrnagy felidézte az augusztus 8-i eseményeket. Az Újbudai Tűzőrség egységei 1-es riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, majd amikor kiderült, hogy a lángra kapott helyiségben emberek és lőszerek is lehetnek, magasabb kategóriába sorolták a mentést. Ekkor már az egyetemhez vezényelték a rohamszolgálatot is. A beavatkozás közben három tűzoltó életét vesztette. Bende Péter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője által létrehozott két vizsgálóbizottság eddigi tevékenységéről nem kívánt beszámolni, mert mint mondta: csak a tűz okainak feltárása és az oltás szakszerűségének elemzése után lehet érdemben nyilatkozni a balesetről.
A rendőrség közigazgatási eljárást indított a rendkívüli halálesetek miatt. Lapid Lajos, a BRFK vezetőjének közbiztonsági helyettese arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a helyszíni szemlén és azt követően összegyűjtötték a tűz utáni maradványokat, és jelenleg fegyverszakértő keresi a választ, pontosan milyen eszközöket, lőszereket használtak a pincelőtéren.
A városrendészeti bizottság a beszámolókat elfogadta. A tagok megszavazták Danielisz Béla bizottsági elnök javaslatát arról, hogy a közgyűlés tárgyalja meg: a budapesti tűzoltóság közvetlenül, pályázat nélkül juthasson hozzá az azonnali beruházásaihoz igényelt 178 millió forinthoz. Ebből a pénzből nyolc hőkamerát, száz kompozit légzőpalackot, ötven T idomot légzőkészülékkel, száznyolcvan mozgásérzékelőt, két PSS Merlin bevetés-ellenőrző rendszert és ezerkétszáz fejlámpás védősisakot vásárolnának. Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese közölte: a tűzoltóság fejlesztése mindenütt pályázati rendszerben valósul meg, 2002 és 2006 között összesen tizennégymilliárd forintot költöttek beruházásra.
Volt hőkamera a tűzoltóknál a műegyetemi bevetéskor – válaszolta kérdésünkre a bizottsági ülés után Bende Péter. Más újságírói felvetésre elmondta: nem tudja, hogy van-e lélektani összefüggés az egyik elhunyt tűzoltó, Reppman Károly szombati temetése és a Tiszaújvárosban aznap öngyilkosságot elkövető 33 éves tűzoltó halála között. – A múlt keddi tragédia az egész tűzoltó-társadalmat mélyen megrázta, valamennyiünket lesújtott – tette hozzá a vezérőrnagy.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.