időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Újabb kamatemelés a láthatáron

Munkatársunktól
2006.08.24. 23:00

Ismét negyed vagy fél százalékpontos jegybanki kamatemelést vár hétfőre a monetáris tanácstól az elemzők túlnyomó többsége a Reuters hírügynökség tegnap közzétett felmérése szerint. A miniszterelnök által a héten bejelentett konvergenciaprogramot bizonytalanság övezi: a hiánylefaragási tervet a szakemberek csak a jövő évre látják hitelesnek, a későbbi évek tekintetében már szkeptikusak.

Ugyanis az elemzői prognózis erre az évre és 2007-re megegyezik a kormányzati előrejelzéssel, arra azonban az elemzők már nem láttak garanciát, hogy a 2007-et követő években is a tervezettnek megfelelően csökken tovább az államháztartás hiánya.
A felmérés a kormánytagok nyilatkozataival ellentétben elveti az euró 2013-nál korábbi bevezetésének valószínűségét. Tegnap olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a jegybank hétfőn megjelenő inflációs jelentése még a jelenlegi kormányzati és piaci várakozásoknál is borúlátóbb: eszerint a pénzromlás jövő évi ütemének tetőzése 8,2 százalék körül lehet.
Továbbiak a 13. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.