időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Vádalkut kért a festménytolvaj

Hírösszefoglaló
2006.08.21. 23:00

Büntetésének csökkentése fejében állítólag visszaszolgáltatná a két évvel ezelőtt elrabolt Edvard Munch-festményeket, a Sikolyt és a Madonnát a norvég David Tosca – adta hírül a La Stampa az oslói Dagbladet című lapra hivatkozva.
David Toscat első fokon tizenkilenc év szabadságvesztésre ítélték a Stavanger bank kirablása miatt; most abban reménykedik, hogy másodfokon enyhébb ítéletet szabnak ki rá. A nyomozók és a szakértők úgy vélik, hogy a Munch-képek elrablásával valójában a norvég pénzintézet elleni támadás nyomait akarták összekuszálni. A bankrabláskor egy rendőr meghalt, a bűnözők hétmillió dollárral távoztak.
Miként megírtuk, a neves norvég festő 92 millió euróra (25,6 milliárd forint) becsült műveit 2004. augusztus 22-én vitték el az oslói Munch Múzeumból. A látványos akció a látogatók szeme láttára zajlott: két álarcos, fegyveres férfi behatolt az épületbe, lefegyverezték a biztonsági őrt, leemelték a művész két alkotását, majd egy lopott autóval eltűntek a helyszínről.
A képrablás résztvevői közül hatot elfogtak, három embert négy és nyolc év közötti börtönbüntetésre ítéltek, hármat pedig felmentett a bíróság. Hatukkal szemben Oslo város csaknem 100 millió eurós kártérítési igényt jelentett be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.