Zsivoczky tízpróbás ezüstje

2006. 08. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremgyanús napra ébredtünk tegnap Göteborgban, a 19. atlétikai Európa-bajnokság ötödik versenynapján fontos eseménynek ígérkezett ugyanis a férfi kalapácsvetés döntője, amely egyik főszereplőjének Pars Krisztiánt reméltük. A finálé este fél nyolcra tervezett kezdéséig tartó várakozás órái kellemesen teltek, hiszen Kiss Dániel (13,72 mp) 110 gáton gyenge rajt, de jó futás után a középdöntőbe jutott, a tízpróbázó Zsivoczky Attila pedig megkezdte a felzárkózást.
A folyamat már csütörtökön este elkezdődött: Zsivoczky 209 centivel megnyerte a magasugrást, 400 méteren (50,06 mp) pedig tovább faragott hátrányán, így félidőben 4185 ponttal 7. helyezettként térhetett nyugovóra. A tegnap reggeli gátazás (14,66 mp) nem rontott a helyzeten, a 46,87 méteres diszkoszvetés után pedig jött Zsivoczky egyik legponterősebb száma, a rúdugrás. Persze csak egy itt szokásos esőszünet után, ami az elrugaszkodásnak ritkán tesz jót, de Zsivoczky 430-as kezdésének cseppet sem ártott. Közben érkezett a hír, hogy az eső és a tízpróbázók jó rúdugróformája generálta csúszás kezelhetetlenné vált, így a számunkra fontos kalapácsvetés döntőjét mára halasztották. Az innentől kizárólagos magyar főszereplővé előrelépett Zsivoczky igyekezett is megfelelni a feladatnak, a 480-at, majd a 490-et is elsőre teljesítette. A gerelyt egyéni csúcsot érő 66,79 méterre hajította, így a 4. helyen állt a befejező 1500 méter előtt. Itt elért 4:28.52 perces nagyszerű ideje viszont azt jelentette, hogy megelőzte az előtte álló két oroszt, Pogorelovot és Drozdovot, s a címét megvédő cseh Roman Sebrle mögé a dobogó második fokára kapaszkodott fel. Vb-bronz után Eb-ezüst: csak így tovább! Jó hír, hogy 651 centis ugrásával Vaszi Tünde is helyet követelt magának a távolugrás döntőjében.
A svédek már csütörtökön este teljesítették hatérmes vállalásuk első felét. A harmadik medált, egy ezüstöt Johann Wissman szerezte a 200 méteres síkfutásban, így fordulhatott elő, hogy a 2. helyezett nagyobb ünneplést kapott, mint a győztes. Pedig Francis Obikwelu immár második göteborgi aranyát szerezte, ami dupla elégtétel a nigériai portugál számára, aki négy éve a hosszabb vágtaszámban és 100 méteren is 2. lett. „El sem tudom mondani, mennyire fontos nekem ez a két aranyérem – mondta Obikwelu. – Most már a spanyolok is sajnálják, hogy néhány évvel ezelőtt visszautasítottak.”
Az Eb egyik nagy meglepetését az orosz Darja Piscsalnyikova szerezte, aki élete első felnőttvilágversenyén maga mögé utasította a diszkoszvetés élvonalát. A 21 éves lány – a sajtótájékoztatóra magával hurcolt plüss kabalaállat csak megerősítette gyermeki lényét – sikeréről a legyőzött „nagyasszonyok”, a német Dietzsch és a román Grasu sokatmondó pillantást váltottak…
Tegnapi győztesek. Férfiak, tízpróba: 1. Sebrle (cseh) 8526 pont, 2. Zsivoczky Attila 8356; 3000 m akadály: 1. Keskisalo (finn) 8:24.89 p. Nők, 100 m gát: 1. Kallur (svéd) 12.59 mp; 200 m: Gevaert (belga) 22.68 mp; magasugrás: 1. Hellebaut (balga) 2,03 m.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.