A Molt húzta a piac

Tegnap a magyar olajipari papírok vezérletével emelkedett a BUX árfolyama. Az OTP forgalma továbbra is magas maradt, de növekedésben a Mol vitte a prímet. A két meghatározó forgalmú papír mellett drágult a Richter is, a Magyar Telekom ára csökkent.

2006. 09. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újat nem nagyon tudott mutatni a piac tegnap sem a befektetőknek, a BUX napközben átlépte a 23 ezer pontos határt és 23243,92 pontig erősödött. Nyitáskor az index 22994,87 ponton állt, a reggeli felfutást és az azt követő emelkedést egy határozott vételi oldali erősödés segítette. A 23012,19 ponton záró indexet egyértelműen a Mol húzta fel, elemzők elmondták, hogy az OTP forgalma továbbra is magas maradt, de az olajipari cég részvényei sokkal jelentősebb növekedést produkáltak.
A 27,6 milliárd forintos forgalomból 14 milliárdnyit az OTP-re kötöttek a befektetők, a Molra 7,8 milliárd forintnyi üzlet született. A pénzintézet részvényeinek igen látványos növekedését több elemző is elkezdte vizsgálni, a portfolio.hu által megkérdezettek sokrétűnek nevezték az OTP-papírok látványos drágulásának okát. Több elemző a CEC-tender esetleges elvesztését és a befektetőmágus Megdet Rahimkulov megjelenésével indokolták az OTP papírjaiban bekövetkezett növekedéseket. A banki részvények tegnap 6941–7200 forint között forogtak a parketten, a nap végén 35 forintos (+0,5 százalék) drágulást követve 7065 forinton zártak. A Mol 1,92 százalékkal erősödött, vélhetően a Mol–INA szerződés kedvezően hatott a magyar olajipari részvényekre, de a nyersolaj árában bekövetkezett változások is segítették a papírokat.
Drágulást jelzett még a Richter is, a gyógyszergyártó árfolyama 1,57 százalékkal erősödött, a kisebbik gyógyszeripari cég kurzusa is követte a Richterét, de csupán 1,2 százalékkal tudott növekedni. A nap eseményei közül érdemes volt kiemelni, hogy a legjobban teljesítők között volt a 2,2 százalékkal megugró Graphisoft Park is. Elemzők szerint a korábbi 21–22 ezer pontos határról átlépett a BUX a 22–23 ezer pontos határ közé. Ez azt jelenti, hogy a szakértők nem várják a magyar tőzsdei indikátor komolyabb beesését. A nemzetközi parketteken nem alakult ki olyan határozott emelkedési trend, mint a BÉT-en.
Stabil maradt a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 273,30–273,40 forinton jegyezték, fillérre azonos árfolyamon a reggeli, valamint a szerda délutáni árfolyammal is. A kereskedők rendkívül „álmos”, eseménytelen piacról számoltak be, az euróval 273,00–274,10 forint között kereskedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.