Élénk kereskedés

Délelőtt emelkedett, délután viszont süllyedni kezdett a BUX. Hasonlóan cselekedett a forint az euróval szemben. A BUX 22 ezer pont fölé emelkedett a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően. A részvények többsége emelkedéssel zárt, de néhány papírnál elkezdődött a profit realizálása. A nap vezető részvénye a Richter lett, az OTP ára „csak” 0,7 százalékkal nőtt. A következő napoktól haszon lefölözését célzó lépéseket várnak az elemzők.

2006. 09. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vették a magyar részvényeket, mint a cukrot – ezzel a címmel jelent meg a portfolio.hu-n a tegnapi délelőtti állapotokat összefoglaló tőzsdei cikk. Az internetes lap megfogalmazása helytálló volt. A kedden elindult vételi hullám nem kímélte a részvényeket, ezúttal a Richter vitte prímet. A BUX nyitáskor 230 ponttal állt előző szintje felett, majd egy kisebb gyengülés után emelkedett. A 22 358 pontig javuló tőkepiaci mutató zárásra
22 190 pontra ereszkedett vissza, de még így is 217,88 ponttal állt előző értéke felett.
A közel 26 milliárd forintos forgalom és a vezető részvényekben bekövetkezett változások azt jelezték, hogy a befektetői optimizmus töretlen. A kedden megtapasztalt roham azonban részben lecsillapodott. Az OTP tegnap már nem erősödött olyan féktelenül, mint az előző napon, és megjelentek a veszteséggel záró részvények. Tegnap a vezető papírok sorából a legnagyobb emelkedést a Richter produkálta 1,8 százalékos növekedéssel. A gyógyszergyártót a Mol követte egy százalékkal, majd a Magyar Telekom és az OTP következett. A távközlési papírok 0,9 százalékkal, a bankiak 0,7 százalékkal javultak.
Néhány kisforgalmú részvény is követte a „nagyokat”: az FHB 2,00 százalékkal, a Graphisoft 1,9 százalékkal erősödött. Más papírok ára viszont a trenddel ellenkezőleg mozgott, és veszteséggel zárt. Ilyen volt a Synergon, a Graphisoft Park és a Rába is.
A kereskedők szerint még mindig a vevők uralták a piacot, bár picit lelassult az emelkedés. Ez azzal magyarázható, hogy a BUX átlépte a 22 ezer pontos határt és ez némi ösztönzést hozott az eladásra a parketten. A korrekciós hullám a következő napokban elérheti a magyar piacot, hiszen a nemzetközi piacokon kifulladhat az emelkedés. A fordulatot az is indokolhatja, hogy az amerikai kontinensen kedvezőtlen makrogazdasági hírek jelentek meg, amelyek a következő napokban letörhetik az európai árfolyamokat.
A régió tőzsdéi is 2-2,5 százalékos növekedéssel zártak. A magyar bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben igen változatos képet festett tegnap. A magyar valuta reggel még erősödött, a délután folyamán viszont ledolgozta napközbeni pluszát és közel 0,20 forinttal gyengült. Délutánra a hazai fizetőeszköz 273,65–273,95 forinton állt az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.