Irányt váltó OTP

Korrekcióval zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde. Tegnap a BUX 0,68 százalékos veszteséggel fejezte be a kereskedést. A fordulatot az OTP- és a Richter-papíroknál tapasztalt eladói nyomás okozta. A bankközi devizapiacon a forint egy hónapos csúcs közelébe erősödött annak hatására, hogy a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő a magyar gazdaságról, illetve a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekről kommentárt tett közzé. A forint délután a 271-es szint közelében járt az euróval szemben.

2006. 09. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kisebb fordulatot tett tegnap a magyar piac. A BUX – többnapos menetelés után – a hét utolsó napján gyengüléssel zárt. Csütörtökön az index átlépte a 23 ezer pontos határvonalat. Ezt a piac nem szemlélte tétlenül, így tegnap a BUX 157,46 pontos csökkenéssel zárt.
A nap csendesen telt, a forgalom megközelítette a 23 milliárd forintot. A vezető részvények közül egyedül a Mol drágult zárásra, napközben az olajipari cég részvényei is gyengélkedőben voltak. A 0,3 százalékkal dráguló olajipari papírokra 4,56 milliárd forintnyi kötés született. A piacot lefelé húzta viszont az OTP és a Richter párosa. A pénzintézet részvényeire egyértelműen a korrekció hatott, a bank árfolyama 2,3 százalékkal csúszott vissza.
Az OTP két érdekes közleményt is közzétett tegnap. Még a kereskedés során a legnagyobb magyar bank jelezte, hogy Megdet Rahimkulov és családja 5,294 százalékos részesedést szerzett az OTP Bankban. Az OTP Bank menedzsmentje a jelzett mértékű tulajdonszerzést kizárólagosan mint pénzügyi portfólióbefektetést értékeli. A hitelintézet közleményében nyomatékosította, hogy a tranzakciókra anélkül került sor, hogy azokat az OTP-vel előzetesen egyeztették volna, és határozottan közli, hogy a Megdet Rahimkulov és közeli hozzátartozói tulajdonában álló cégek vételi tranzakcióihoz a bank és a menedzsment közvetlenül és közvetetten sem kapcsolható, sem finanszírozói, sem más státusban. Az OTP a bejelentéssel vélhetően annak a pletykának akart elébe menni, amelyek arról szólhattak volna, hogy esetleg külső befektetők jelenhetnek meg a pénzintézetben. A másik OTP-közlemény egy újabb akvizícióról szólt, amelyben a magyar bank kötelező érvényű ajánlatot tett a horvátországi székhelyű Diners Club Adriatic százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására. Több elemző szerint az OTP lélekben már letett a CEC megvásárlásáról, így figyelmét most más területek felé fordítja.
A forint a bankközi devizapiacon egy hónapos csúcsára emelkedett. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a magyar fizetőeszköz erősödését segítette az
S & P azon bejelentése, hogy elmaradhatnak a Magyarországot érő további leminősítések, ha a kormány intézkedési csomagjának lesz foganatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.