Itt a gombaszezon

Számos mérgező gombára bukkanhatunk a hazai erdőkben a novemberig tartó gombaszezon idején, ezért a szakemberek óvatosságra intik a gyűjtőket. Az idén már többtucatnyian kerültek kórházba mérgezés tüneteivel: legutóbb a veszprémi Magyarpolányon lett rosszul hat ember, miután gyilkos galócát fogyasztottak.

Kristály Lehel
2006. 09. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szombaton elhagyta a budapesti Erzsébet-kórházat azoknak a magyarpolányi betegeknek a többsége, akiket csütörtökön gombamérgezéssel szállítottak a mentők a fővárosba – közölte lapunkkal Zacher Gábor toxikológus főorvos. Még a múlt hétfőn gyűjtött gombát egy férfi a Veszprém megyei községhez közeli erdőben, majd szétosztotta hat ismerőse között, akik fogyasztottak is belőle. Szerdán az ajkai kórházba kerültek gombamérgezés tüneteivel, s a vizsgálatok után mind a hat beteget átszállították Budapestre. Közben a gombagyűjtő férfi ellen a rendőrség életveszélyt okozó súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt eljárást indított.
Zacher Gábor elmondta: tegnap már csak egy beteget kezeltek a kórházban a magyarpolányiak közül, s az ő állapota is javul. A toxikológus szerint az érintettek ehető gombát fogyasztottak, de ezek közé gyilkos galóca is keveredett. Ez a gomba most kezd megjelenni a természetben, s ha a toxinjai bejutnak az emberi szervezetbe, a mérgezési tünetek megjelenéséig hosszú – akár 16–24 órára is tehető – lappangási idő telik el. Ezután hányinger, majd hasmenés és hányás utal a mérgezésre, ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Két-három nap elteltével ugyanis már jelentkeznek a vese- és májelégtelenség tünetei is. Zacher Gábortól megtudtuk, hogy az idei gombaszezon beálltával eddig 120 beteg került az Erzsébet-kórházba mérgezés gyanújával, de csak a harmincöt százalékuk fogyasztott veszélyes példányokat.
Jakucs Erzsébet, az ELTE növényszervezet-tani tanszékének docense elmondta: a gombaszezon november elejéig tart, s ebben az időszakban igen fontos, hogy a gyűjtők mindenképp forduljanak a nagyobb piacokon lévő bevizsgálókhoz. A természetben ugyanis az ehető és mérgező gombák gyakran egymás mellett nőnek, és sokszor emiatt kerülnek veszélyes példányok az asztalra. A szakértő a gombaszedőknek azt ajánlotta: a gyilkos galóca mellett óvakodjanak még a susulykaféléktől, a nagy döggombától, a párducgalócától, a papsapka-, valamint a pókhálós gombától, amelyek két hónapig még megtalálhatók az erdőkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.