Még kivár a piac

Nem túl magas forgalom mellett zajlott tegnap Budapesten a tőzsdei kereskedés. A BUX igen heves ingadozásokat mutatott, napközben 21 966 pontra emelkedett, de állt 21 814 ponton is, záráskor 60,77 ponttal előző szintje alatt landolt. A Magyar Telekomra különösebben nem hatott az a bejelentés, hogy anyavállalatát, a Deutsche Telekomot a Standard & Poor’s hitelminősítő vizsgálja.

2006. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenéssel indította a hetet a BUX, a nagyobb forgalmú papírokat összefogó indikátor nem tudta eldönteni tegnap, hogy milyen irányba haladjon. A magyar index délelőtt 21996 pontig emelkedett, de közben több alkalommal előző értéke alá esett. Délután tovább folytatódott a BUX hullámzása, az indexnek záráskor nem sikerült a pozitív térfélen megakadnia, így 60,77 pontos csökkenéssel 21865,77 ponton zárt. Mint azt az elemzők az elmúlt napokban megjósolták, minden a Mol és az OTP körül forgott. A nyári uborkaszezont idéző 16 milliárd forint alatti forgalom és a változatos árfolyammozgások azt mutatták, hogy a piac még mindig kivár.
A vezető részvények közül egyedül a OTP-nek sikerült pozitív előjellel zárnia: a banki papírok 1,7 százalékkal drágultak. Árfolyamcsökkentő hatást gyakorolt a piacra viszont az, hogy a Mol, a Magyar Telekom és a Richter részvényei gyengültek. A Richterre az orosz piacon kialakult árcsökkenések, míg a Mol-ra a gyengülő olajárak hatottak: az olajipari cég árfolyama kereken két százalékkal mérséklődött. A Magyar Telekom és a Richter csupán fél százalék alatti csökkenést produkált. A Magyar Telekomot különösebben nem befolyásolta, hogy anyavállalatát, a Deutsche Telekomot (DT) – és egyben a magyar társaságot – is elképzelhető, hogy a Standrad & Poor’s hitelminősítő leminősíti. Az indokolás szerint a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásokat tervez, s a társaság lefelé módosította idei és 2007-es nyereségére vonatkozó előrejelzéseit is, ennek kapcsán górcső alá veszi a hitelminősítő a DT összes tulajdonát.
A kisebb forgalommal megáldott, de igen kedvelt papírok közül a Graphisoft Park és az Exbus árfolyama jelentősen gyengült, viszont az Émász és a Synergon jól teljesített.
A bankközi devizapiacon is alacsony forgalom alakult ki, a forint minimális mértékben erősödött az euróval szemben, az uniós deviza 275,00–275,10 forint körül stabilizálódott a BÉT zárását követve. Az euró napközben 274,10–275,80 forint között mozgott. A dollárral 216,00–216,10 forinton kereskedtek, szemben a pénteki 217,00– 217,15 forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.