Napi csúcsán a BUX

Csak egy megbicsaklás történt a tegnapi pesti tőzsdei kereskedésben, a BUX szinte töretlen erővel emelkedett napi csúcsára, ami egyben záráskori szintje is volt. A 2,5 százalékos emelkedést a Richter, OTP, Magyar Telekom hármas által generált vételi hullám okozta. A vezető részvények mellett jól szerepeltek a kisebb forgalmat produkáló papírok is.

2006. 09. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi csúcsán zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző indikátor, a BUX. Sokáig úgy nézett ki, hogy a forgalom nem emelkedik el a korábbi hetekben tapasztalt szintjétől – 8–12 milliárd forint – de zárás előtt a befektetők belehúztak, és komolyabb méretű vásárlási megbízásaiknak köszönhetően a tőzsde tegnapi volumene 16,3 milliárd forintot meghaladó lett. A BUX nyitáskor csak minimális pluszban állt, de az első perceket követő hezitálás után
22 600 pont fölé ugrott az index. Későbbiekben a magyar indikátor tovább erősödött és a nap végére csúcsára emelkedett az index. A kereskedés végén 22 912,93 ponton állt a BUX, ez az érték 558,67 ponttal volt több a múlt pénteki zárószintjénél.
A 2,5 százalékos drágulást az indukálta, hogy a vezető részvények, azon belül is az OTP és a Richter iránt nőtt az érdeklődés. A banki papírokról már reggel megjelentek olyan elemzések: „ha az OTP-t elkezdik venni, akkor a piacot magával fogja rántani az egekbe”. Hasonló, de konszolidáltabb kijelentéssel élt a Citigroup, amely 7900 forintról 8200 forintra emelte a pénzintézet részvényeinek célárát. A Citigroup az OTP által bejelentett felvásárlások alapján 0,4 százalékkal emelte a bank idei éves, 12,9 százalékkal a 2007-es és 21,1 százalékkal a 2008-ra vonatkozó részvényenkénti eredmény-előrejelzését – írta a portfolio.hu. Az OTP ára, hála az elemzői és a befektetői véleményeknek, 2,7 százalékkal 6442 forintra emelkedett. A Richter 5,1 százalékkal drágult, mivel mind a hazai, mind az orosz gyógyszerár-támogatásokkal kapcsolatos elképzelések optimistává tették a spekulánsokat. Az Egis meglepetésre a tegnapi napon követte a Richtert, és 4,0 százalékkal drágult. Hasonló növekedési pályán volt a 2,8 százalékkal emelkedő árú Magyar Telekom és a 0,5 százalékkal erősödő Mol. A nap nyertese a 7 százalékkal dráguló Fotex lett, de jól szerepelt a Graphisoft is.
A bankközi devizapiacon a forint kismértékben erősödött az euróval szemben, így a BÉT zárásakor az uniós fizetőeszköz 277,30– 277,40 forinton állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.