OTP-s papírrakéta

Határozott és jelentős fordulatot tett tegnap a BUX, az elemzők rövid távú korrekcióról beszéltek, és a következő napoktól további gyengülést vártak. A magyar indikátor 2,85 százalékos megugrást követve napi csúcsán, 21 972,22 ponton zárt. Meglepetésre csak a Pannon-Flax és a Forrás törzsrészvényeinek ára gyengült, a többi papír kurzusa vagy emelkedőben volt, vagy éppen változatlan áron zárt. Erősödést mutatott a bankközi devizapiacon a forint is az euróval szemben.

2006. 09. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nagyon kellett a piacnak a tegnapi korrekció, a BUX 220 pontos emelkedéssel nyitott, és szinte meg sem állt napi csúcsáig, mely egyben az index zárószintje is volt. A BUX megközelítette a 22 ezer pontos határvonalat, valójában, ha a hangulatot figyelembe vesszük, akkor az emelkedést a zárást jelző gongszó szakította meg. A 27,9 milliárd forintos forgalom és a részvények többségében bekövetkezett pozitív változás napon belül optimistává tette a befektetőket. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy várhatóan sokáig nem fog tartani a fellendülés, de a nemzetközi hatások, valamint az Európai Bizottság áldása a konvergenciaprogramra kedvezően befolyásolta a piacot. A közelgő önkormányzati választások kapcsán a befektetők várhatóan visszakozni fognak, így a hét vége előtt gyengülést várnak az elemzők.
A BUX növekedését főként a rakétaszerűen emelkedő árú OTP indukálta, de ott volt a szeren a Richter és a Mol is. A banki papírok 6,6 százalékkal drágultak, a nagyobbik gyógyszergyártó ára 2,4 százalékot, az olajipari részvények 1,3 százalékkal ugrottak meg. Jelentős növekedéssel zárt még a 4,4 százalékkal felértékelődő Synergon és a 3,9 százalékkal erősödő Graphisoft Park is.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödni tudott, a javuló irányzatot csakúgy, mint a BUX esetében, a konvergenciaprogramra lehetett kenni. A magyar fizetőeszköz napközben a 273-as határ közelébe erősödött, majd záráskor 273,50-en stabilizálódott. Egy euróért így a nap végén 273,50 forintot adtak a parketten. Kereskedők elmondták, hogy a forint már reggeltől erősödött, a bankközi devizapiacon az optimizmus uralkodott a nap túlnyomó részében, a piac szinte biztosra vette, hogy az Európai Bizottság elfogadja a kormány konvergenciaprogramját. Délben nem várt segítség érkezett a régióból, amikor a szlovák jegybank meglepetésszerűen 25 bázisponttal felemelte az alapkamatot. Erre a hírre erősödés indult meg a régióban is, ahol valószínűleg ez volt az utolsó szeptemberi kamatemelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.