Spekulációs célpontok

Nem túl határozott korrekció következtében tegnap emelkedéssel zárt a BUX, a csütörtöki beesést követve a hét utolsó napján 1,01 százalékos plusszal fejezte be a kereskedést. Gyengüléssel fejezte be a hónap első kereskedési napját a forint, a bankközi devizapiacon a magyar fizetőeszköz 277,50-es szintre drágult az euróval szemben.

2006. 09. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libikókázik a BUX árfolyama – nyilatkozták tegnap a BÉT zárását követve a kereskedők. A szerdai emelkedést, majd a csütörtöki beesést követve tegnap újból növekedéssel tudott zárni a magyar tőkepiaci indikátor. A 223,39 pontos javulást az okozta, hogy a vezető részvények közül néhányra megnőtt az érdeklődés. A forgalom még mindig nem a régi – a tegnapi nap során a 14 milliárd forintot alulról súrolta –, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy valójában a nyári szabadságolásoknak tegnap lett vége (iskolakezdés), így nem várható, hogy egyből nekiugranak a befektetők a parkettnak. A vezető részvények közül a Molra hatással volt az a bejelentés, amely az Energopetrol megvételéről szólt, de jótékony befolyást gyakorolt az olajipari papírokra a nyersolaj drágulása is. A Mol kurzusa 490 forinttal drágult és 22 390 forinton zárt. Hasonló emelkedést mutatott a Richter is, a gyógyszergyártó részvényei 2,4 százalékkal drágultak, de forgalmuk nem érte el az egymilliárd forintos határt sem.
Fél százalék körüli növekedéssel zárt az OTP és a Fotex. Komolyabb megugrást produkált viszont a kiskapitalizációjú Novotrade, a Pannon-Váltó és az Inter-Európa Bank. Elemzők elmondták, hogy a tegnapi nap a kisforgalmú papíroknak kedvezett jobban, indokként azt említették a szakértők, hogy azok a befektetők nem nagyon jelentek meg a parketten, akik a magyar blue chipek iránt érdeklődtek volna. Valójában inkább a kisforgalmú, spekulációra alkalmas részvények mozogtak a piacon, így drágulhattak jelentősen az áramszolgáltatói papírok is.
A Magyar Telekom viszont tegnap gyengélkedett, a távközlési papírok azért lettek olcsóbbak, mert a Moody’s a jelenlegi Baa1-es minősítés felülvizsgálatát folytatja le a magyar telekommunikációs társaságnál. A fejleményeket a 2005. évi auditált éves kimutatások elhúzódásával indokolta a hitelminősítő.
Gyengülést mutatott a forint a bankközi devizapiacon, a forint árfolyamára az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet euróövezeti helyzetértékelése hatott. Elemzők szerint Trichet arra utalt, hogy a közeljövőben kamatot emelhet a központi bank. A forint 277,50-es szinten stabilizálódott az euróval szemben, ez 2,00 forintos gyengülésnek felelt meg. A nemzetközi piacokon erősödő dollárt délután 217,50–217,70 forinton jegyezték, szemben a 213,75–213,95 forintos csütörtöki kurzussal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.